Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 9–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Kansainvälisiä huippunimiä Ateneumin taidemuseossa
17.01.2012

 

Ateneumin taidemuseon näyttelykausi 2012 käynnistyy Carl Larssonin näyttelyllä helmikuussa, jatkuu Helene Schjerfbeckin 150-vuotisjuhlinnalla ja huipentuu kansainväliseen symbolistista maisemamaalausta esittelevään näyttelyyn, jonka taiteilijaniminä ovat mm. Van Gogh, Gauguin, Munch ja Kandinsky.

Carl Larsson kuuluu ruotsalaisen taiteen rakastetuimpiin klassikoihin, jonka valoisat idyllisen kotielämän kuvaukset ovat tunnettuja myös Suomessa. Ateneumin näyttely houkuttaakin pohtimaan, millaisia eväitä hyvään elämään tarvitaan. Nykykatsojaa ja Larssonia yhdistävät esimerkiksi koti, perhe, yhteisöllisyys, lapset, puutarhanhoito ja sisustaminen.

Carl Larsson - Hyvän elämän jäljillä -näyttely keskittyy kuvaamaan kotiaiheita ja mukana on runsaasti myös taiteilijan nuoruudentöitä. Turun taidemuseon kanssa yhteistyössä toteutetun näyttelyn on Ateneumiin kuratoinut museon amanuenssi Timo Huusko ja sen lämminhenkisestä näyttelyarkkitehtuurista vastaa Minna Santakari. Turussa kulttuuripääkaupunkivuonna ennätyksellisen suosion saavuttanut näyttely jatkaa Ateneumissa Larssoneiden tarinaa uudessa muodossa: taideteosten lisäksi Carl Larsson ja hänen vaimonsa Karin Larsson esitellään mm. huonekalujen ja taidekäsitöiden suunnittelijoina.

Larssonin jälkeen Ateneumin näyttelysalit valloittaa Helene Schjerfbeck, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Kesäkuun alussa avautuva juhlanäyttely on tähän mennessä laajin Schjerfbeckin tuotantoa esittelevä kokonaisuus: esille tulee lähes kolmesataa teosta kattavasti taiteilijan tuotannon kaikilta kausilta.

Klassikkoteokset saavat Ateneumissa rinnalleen ennen näkemättömiä tai harvoin nähtyjä taiteilijan teoksia useista yksityiskokoelmista. Vahvana teemana on Schjerfbeckin vuoropuhelu maailmantaiteen mestareiden kanssa. El Grecon mukaan maalatut teokset saavat ensimmäistä kertaa näyttelyssä rinnalleen espanjalaismestarin kaksi aitoa teosta. Helene Schjerfbeck itse maalasi El Greco -tulkintansa mustavalkoisten painokuvien inspiroimana. Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti, Schjerfbeckin taiteen asiantuntija Leena Ahtola-Moorhouse.

Vuosi huipentuu kansainväliseen symbolistiselle maisemamaalaukselle omistettuun näyttelyyn. Esille tulee suuri valikoima vuosien 1880 ja 1910 välillä maalattuja runollisia, mystisiä ja aistivoimaisia tulkintoja luonnosta. Näyttely keskittyy Gauguinin, Van Goghin, Munchin, Mondrianin, Kandinskyn, Monet'n ja Whistlerin kaltaisten tunnettujen mestarien maisemiin. Lisäksi mukana on tuttuja eurooppalaisnimiä, kuten Hammershøi, Hodler, Signac, Strindberg, Leighton ja Millais. Suomalaistaiteilijoista ovat mukana Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg ja Ellen Thesleff. Näyttelyssä on esillä kaikkiaan 52:n taiteilijan teoksia.

Suomessa ei ole koskaan aiemmin nähty näin merkittävää kokoelmaa Van Goghin tai Gauguinin teoksia. Näyttelyn toteuttamisen on mahdollistanut Ateneumin tiivis yhteistyökumppanuus Amsterdamin Van Gogh -museon ja Skotlannin kansallisgallerian kanssa.

Näyttelyyn on lainattu teoksia Pariisin Musée d'Orsaysta, Lontoon Tate-museosta, New Yorkin MoMAsta, Norjan Munch-museosta ja Venäläisen taiteen museosta Pietarista. Lisäksi teoksia on saatu lainaan merkittävistä yksityiskokoelmista New Yorkista, Pariisista ja Italiasta. Kuraattoreina on kaksi kansainvälisesti tunnettua taiteen asiantuntijaa Rodolphe Rapetti ja Richard Thomson.

*****
Carl Larsson - Hyvän elämän jäljillä 10.2.-29.4.2012
Helene Schjerfbeck 1.6.-14.10.2012
Symbolistinen maisema [työnimi] 16.11.2012-17.2.2013
-Dreams of nature. Symbolism from Van Gogh to Kandinsky. Van Gogh -museo, Amsterdam, 24.2.-17.6.2012
-Van Gogh to Kandinsky: Symbolist Landscape in Europe 1880-1910. Skotlannin kansallisgalleria, Edinburgh, 14.7.-14.10.2012

Näyttelyohjelmistoon liittyvät tapahtumat: www.ateneum.fi/tapahtumat

*****
Ateneumin taidemuseo Kaivokatu 2, 00100 Helsinki
Aukioloajat: ti, pe 10-18; ke, to 10-20; la, su 11-17, maanantaisin suljettu
Liput: 12/10 e (Symbolistinen maisema [työnimi] 15/13 e), alle 18-vuotiaat vapaa pääsy.
Ennakkoliput: Lippupalvelun toimipaikat ja verkkokauppa www.lippupalvelu.fi

*****
Ateneumin pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG.