Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Haavoittunut enkeli

 

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli
1903, öljymaalaus, 127 x 154 cm

Miettikää yhdessä, mitä maalaukseen on kuvattu. Mitä on tapahtunut? Mihin ollaan matkalla?

Hugo Simberg maalasi erityisen mielellään asioita, joita voimme nähdä vain mielikuvituksessamme: enkeleitä, peikkoja, piruja ja kuolemanhahmoja. Simbergin maalaukset saivat katsojat usein ymmälleen, maalaukset eivät kuvanneetkaan tavallista elämää.

Haavoittunut enkeli -maalauksen kohdalla taiteilijalta usein kyseltiin, mitä enkelille oli tapahtunut, mihin häntä viedään, keitä pojat olivat, olivatko he satuttaneet enkeliä ja mitä maalaus ylipäätään tarkoitti. Taiteilijan itsensä mielestä millään näillä asioilla ei ollut mitään merkitystä.

Hugo Simbergin mielestä maalauksia katsellessa ei saanut miettiä liikaa. Ei tarvinnut tietää, mitä taiteilija oli ajatellut maalauksen maalatessaan tai mitä maalauksessa oli tapahtunut. Simbergin mielestä oli tärkeintä, että maalaus herätti katsojassa tunteen, minkä tahansa tunteen. Maalaus sai olla katsojan mielestä hyvä tai huono, ruma tai kaunis. Se sai tehdä katsojansa iloiseksi tai surulliseksi. Tärkeintä oli, että katsojassa heräsi jokin tunne, ja se riitti. Tärkeätä oli myös se, että jokainen katsoja sai ajatella maalauksista omalla tavallaan. Simbergin mielestä maalauksien kohdalla ei ollut vääriä vastauksia tai tulkintoja.

Sen verran Hugo Simberg maalauksestaan kuitenkin kertoi, että sen maalaaminen oli hänelle itselleen elintärkeätä. Hän oli ollut pitkään sairaana, aivokalvontulehduksen takia sairaalassakin yli puoli vuotta. Mutta koska hän halusi saada maalauksensa valmiiksi, hän jaksoi taistella sairauttaan vastaan.

Ajatuksen maalauksensa maisemaan taiteilija sai pitkillä kävelyretkillä, joita hän teki helsinkiläissairaalan lähellä sijainneen Töölönlahden rannalla. Mallinaan hän käytti kahta poikaa ja enkeliä varten useampaakin pikkutyttöä.

Taulun maalaamisen jälkeen taiteilija sai osakseen suuren kunnianosoituksen. Hänelle annettiin Tampereella kokonainen kirkko, jonka seinät taiteilija sai koristella haluamallaan tavalla. Kirkon seinälle Simberg maalasi oman suosikkimaalauksensa.

Arvaatko mikä oli taiteilijan suosikkimaalaus?

Aivan oikein! Haavoittunut enkeli löytyy myös Tampereen tuomiokirkon seinästä. Muun muassa Simbergin seinämaalausten takia kirkosta on tullut maailmankuulu. EJ