Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Kyröskoski

 

Werner Holmberg: Kyröskoski
1854, öljymaalaus, 110 x 102 cm

Werner Holmberg maalasi maisemia. Tämä on hänen ensimmäinen suuri maisemamaalauksensa. Se on kuva jylhästä koskesta, jonka alapuolella on rakennus. Myös ylempänä kosken rannalla on rakennuksia. Kun kuvaa katsoo tarkemmin, huomaa että siellä on myös ihmisiä. Holmberg ei pitänyt ihmisten maalaamisesta, ja usein hän antoi jonkun toisen taiteilijan maalata heidät kuviinsa.

Mitä kuvan ihmiset tekevät ja mikä suuri talo mahtaa olla?

Rakennukseen tuodaan puita hevoskärryillä. Toiset ihmiset kantavat lautoja rakennuksesta veneeseen. Rakennus on saha, jossa puunrungoista tehdään lautoja.

Ennen vanhaan sahat perustettiin koskien äärelle, miksi?

Koskessa vesi virtaa huimaa vauhtia. Kuohuihin asennettiin ratas, joka pyöri koskessa virtaavan veden voimalla. Liikkuvasta rattaasta saatiin voimaa, joka pyöritti suurta valta-akselia, jonka avulla kosken voima siirrettiin sahan eri laitteille. Näin ihmisten ei käsin tarvinnut sahata kaikkia lautoja, ja lautoja voitiin tehdä enemmän. Koski laskee jokeen. Sitä pitkin sahalle tuotiin puunrunkoja sahattavaksi ja vietiin valmiit laudat pois, kyliin ja kaupunkeihin myytäviksi.

Mitä muita yksityiskohtia löydät kuvasta?

Kosken varrella on mylly. Myös mylly pyörii kosken kuohujen voimalla. Myllyn lähistöllä mies kantaa jauhosäkkiä.

Arvaatko mistä maasta tämä kuva on?

Kuvassa on suomalainen koski. Holmberg oli suomalainen taiteilija ja hän maalasi kotimaisia maisemia. Tämän maalauksen hän on kuitenkin maalannut ulkomailla, Saksassa Düsseldorfissa. Holmbergin aikana monet taiteilijat matkustivat Düsseldorfiin maalaamaan.

Taiteilija ei itse ollut nähnyt Kyröskoskea. Hän maalasi koskensa ottamalla mallia erään toisen taiteilijan piirustuksesta. Ennen kuin Holmberg ryhtyi maalaamaan Kyröskoskea, hän kierteli ulkona luonnossa ja piirsi näkemäänsä: vettä, kallioita, puita, käpyjä ja kiviä. Sen jälkeen hän yhdisteli eri piirustuksista maiseman ja maalasi lopullisen teoksensa sisällä ateljeessaan, työhuoneessaan. Holmbergin aikana monet taiteilijat maalasivat maisemia näin. Vähän myöhemmin taiteilijat maalasivat maisemakuvansa alusta loppuun saakka ulkona.

Kun Kyröskoski oli valmis, suomalaiset ihastuivat siihen kovasti. Kuvan jylhää maisemaa ylistettiin. Todellisuudessa Kyröskosken maisema ei ole ihan näin jyrkkärinteinen, eikä koski näin raivokkaasti kuohuva. Holmbergin aikana ihmiset halusivat kuitenkin katsella maalauksissa hiukan liioiteltuja maisemia, joissa oli vaikuttava valaistus.

Tässäkin maalauksessa on jännittävä valo. Millainen ilma kuvassa on?

Taivaalla on tummia ja sinipunaisia pilviä. Ne enteilevät ukkosta. Ennen rajuilmaa ilma on kuuma ja painostava. Aurinko paistaa vielä, mutta kohta ukkostaa.

Werner Holmberg kuoli keuhkotautiin nuorena, vain 30-vuotiaana. Hän maalasi ahkerasti ja ehti lyhyen elämänsä aikana maalata yllättävän monta suurta maisemamaalausta. Hän oli taitava maisemamaalari ja kuuluisa myös ulkomailla. SF