Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Ensi opetus

 

Akseli Gallen-Kallela: Ensi opetus
1887–1889, öljymaalaus, 115,5 x 98 cm

Taiteilija Akseli Gallen-Kallela oli kaupunkilainen. Hän syntyi Porin kaupungissa ja hänen perheensä oli vaurasta ja sivistynyttä väkeä. Gallen-Kallela kuitenkin viihtyi myös tavallisten maalaisihmisten parissa. Hän matkusteli ympäri Suomea ja kuvasi näiden ihmisten elämää. Usein hän jopa asui kuvaamiensa ihmisten kotona, usein hyvinkin vaatimattomissa oloissa.

Tämän kuvan hän maalasi Keski-Suomessa, Keuruulla, Ekolan torpassa.

Mitä kuvan ihmiset tekevät? Mitä kummaa miehellä on kädessään?

Miehellä on kädessään verkkoneula eli käpy. Hän kutoo kalaverkkoa. Valmiita verkkoja on penkillä, tytön jalkojen vieressä. Tyttö on kumartunut kirjan ääreen, hän lukee.

Taiteilija antoi maalaukselleen nimen Ensi opetus. Mitähän se mahtaa tarkoittaa?

Yli sata vuotta sitten kaikki lapset eivät suinkaan menneet kouluun, päiväkodista puhumattakaan. Moni aikuinenkaan ei osannut lukea. Kuvan tyttö ei hänkään käynyt koulua. Tyttö oli kuitenkin onnekas, sillä hänen isoisänsä osasi lukea ja opetti lapsenlapselleenkin lukemisen taidon. Joskus myös lukemaan oppinut lapsi opetti vanhempiaan. Mitäpä jos tyttö opettaakin isoisäänsä?

Kuvan ihmiset ovat tavallisia, yli sata vuotta sitten eläneitä maalaisia. Tuohon aikaan maaseudulla lähes kaikki valmistettiin alusta loppuun asti itse. Talo, kuten kaikki kodin esineet, penkit, pöytä ja astiat ovat puusta omin käsin tehtyjä. Tytön penkin alla on kirves, jolla puita voi kaataa metsästä. Kalaverkkojen lisäksi myös kankaat kudottiin ja vaatteet ommeltiin itse.

Tässä mökissä ei ole sähkölamppuja. Silloin kun tämä maalaus maalattiin, ei missään kodeissa ollut vielä sähköjä.

Mistä ihmiset saivat valoa? Mistä tämän kuvan valo on peräisin?

Tyttö lukee ikkunan ääressä. Ikkunasta näkyy lumisia puita. On sydäntalvi. Kohta on taas pimeää. Miehen ja tytön puuhia valaisee päivänvalon lisäksi toinenkin valonlähde, takkatuli. Sen punainen loimu valaisee illan tullen pimeän pirtin. Tuli myös lämmittää tupaa mukavasti.

Ennen sähkölampun aikaa ihmiset valaisivat kotinsa myös kynttilöillä. Maalla poltettiin lisäksi päreitä - pitkiä ja paksuja puulastuja, jotka paloivat hyvin.

Taiteilija Gallen-Kallela halusi tämän työn avulla harjoitella tulenvalon maalaamista. Gallen-Kallela oli taitava taidemaalari jo tätä työtä maalatessaan. Vuosien kuluessa hän kuitenkin kehittyi entistäkin etevämmäksi. SF