Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Akseli Gallen-Kallela: Kullervon kirous, 1899

 

Maalauksen aihe on Kalevalasta. Kullervon, Kalervon pojan, taru on synkkä. Kovan elämänsä aikana Kullervo koki väkivaltaa ja syyllistyi hirmutekoihin myös itse. Kullervon kirous -maalaus kuvaa Kullervo-tarinan yhtä käännekohtaa.

Kullervon suvussa vallitsevat kateus ja veljesviha. Yliluonnolliset voimat saanut orpo Kullervo myydään orjaksi ja lähetetään paimeneksi metsään. Emäntä on ilkeyttään leiponut kiven eväsleivän sisään. Leipää leikatessa katkeaa puukko, ainoa muisto, joka Kullervolla on isästään. Raivostunut Kullervo kokoaa uuden karjan susista, karhuista ja ilveksistä. Paha emäntä joutuu petojen suuhun. Kullervon vaikeudet eivät lopu tähän, vaan koston kierre tuhoaa paitsi uudelleen löytyneen, oikean perheen, myös Kullervon itsensä. Alkusyksyn auringonvalossa kylpevä maisema on upea. Teos yhdistää kauniin ja traagisen.

Kullervo-maalaus on kuva raivosta ja turhautumisesta, väärin kohdellun ihmisen voimattomuudesta; ymmärrettävistä tunteista, jotka johtivat nuoren miehen koston ja väkivallan kierteeseen. Onko kullervoille muuta tietä?