Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Ferdinand von Wright: Taistelevat metsot, 1886

 

Ferdinand von Wright (1822-1906)
Öljy kankaalle, 124 x 188,5 cm
Ostettu 1887

Autereinen suomalainen metsäaukea, kohtaus elävästä luonnosta ja kultaiseen leikkaukseen perustuva sommittelu - muun muassa nämä tekijät leimaavat Suomen tunnetuimpiin kuuluvaa maalausta. Taidepiireissä teos koettiin jo syntyaikanaan hieman vanhanaikaiseksi. Wrightin taiteilijaveljesten luonnontieteelliseen havainnointiin pohjautunut pikkutarkka esitystapa oli tuolloin väistymässä suoremman ilmaisun ja leveämpien siveltimenvetojen tieltä.

Ferdinand von Wright oli teosta maalatessaan jo iäkäs ja kärsi halvauksista. Taiteilija oli jäänyt pysyvästi asumaan kotiseudulleen Haminalahdelle, jonne hän oli rakentanut piilopirttinsä, Lugnet-talon. Hän viihtyi parhaiten omissa oloissaan, maalaustensa, kukkiensa ja kesyjen lintujensa keskellä. Eläinaiheisissa teoksissaan rauhaa rakastava ja erakoitunut Ferdinand von Wright suosi toimintaa ja jännitystä. Hänen luontoaiheissaan on veljien teoksista poiketen usein kerronnallisuutta ja dramatiikkaa. 

Suomen kansan keskuudessa Taistelevat metsot -teoksen suosio on ollut ilmiömäinen. Sitä selittänevät myös vertauskuvalliset merkitykset, joita teokselle on annettu niin sodan kuin rauhan aikana. Yhä edelleen maalaus kuuluu maamme rakastettujen taideteosten terävimpään kärkeen. Taistelevat metsot lienee Suomen kopioiduin teos, jonka suosiota sähköinen tiedonvälitys ja kuvankäsittelyn digitalisoituminen eivät ole vähentäneet.

Lisää tietoa teoksesta löytyy myös Avain lasten Ateneumiin -osiossa.