Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Amélie Lundahl: Puutarhatyttö, 1885

 

Puutarhatyttö on maalattu Ranskan Bretagnessa. Pariisissa opiskellut Amélie Lundahl matkusti monien taiteilijatovereidensa tavoin kesäksi rannikolle ja kuvasi teoksissaan seudun maisemia ja ihmisiä. Ranskassa vietetyt vuodet 1877-1885 ja etenkin Bretagnen kaudet olivat Lundahlille taiteellisesti merkittävää aikaa. Puutarhatyttö edustaa ajan tärkeää suuntausta, realistista ulkoilmamaalausta. Tavoittaakseen aidon todellisuuden tunnun Lundahl on kuvannut mallinsa ateljeen sijaan tämän omassa, luonnollisessa ympäristössä.

Teos on vastikään konservoitu. Vuosien myötä teoksen lakkakerros oli kellastunut, mikä vääristi teoksen väriskaalaa. Kellastunut lakka latistaa myös teoksen syvyysvaikutelmaa. Konservointityön aikana vanha lakkakerros poistettiin, jolloin teoksen herkät värit pääsevät oikeuksiinsa. (kuva 1)

Teoksen kehys on tyypillinen 1800-luvun lopun salonkikehys, joita käytettiin Pariisin salongissa esitellyissä teoksissa. Konservoinnissa kehyksen irtoamassa olevat ornamentit ja pohjustus kiinnitettiin ja rakennetta vahvistettiin. Kehyksen pinta puhdistettiin ja puuttuvat ornamentit täydennettiin sekä pintakäsittely yhtenäistettiin. (kuvat 2 ja 3)