Tänään: avoinna 10–18 | Auguste Rodin -näyttelyn viimeinen viikko

Tove Jansson

Tove Jansson: Mystinen maisema, n. 1930. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen. © Tove Janssonin kuolinpesä

Tove Janssonin syntymästä tulee vuonna 2014 kuluneeksi sata vuotta. Ateneumin laaja juhlanäyttely esittelee Janssonin (1914-2001) mittavaa uraa taidemaalarina, kuvittajana, poliittisten pilapiirrosten tekijänä, kirjailijana sekä muumihahmojen ja -kertomusten luojana.

Ateneumin näyttely kattaa Janssonin tuotteliaan uran kaikki vaiheet; maalaustuotannon aina 1930-luvun surrealistishenkisistä teoksista 1950-luvun modernismiin ja 1960-70 -lukujen abstraktimpaan ilmaisuun, Garm-lehden oivaltavan satiiriset sodanvastaiset kuvitukset, julkisiin tiloihin valmistuneet monumentaalimaalaukset sekä kansainvälisesti huikean suosion saavuttaneet muumihahmot tarinoineen.

Suomalaiset museot ovat lainanneet anteliaasti teoksiaan Ateneumiin. Esillä on mm. edustava otos Tampereen taidemuseon mittavasta Jansson-kokoelmasta maalauksineen, piirroksineen ja muumikuvaelmineen sekä 1974 kantaesityksensä saaneen Muumioopperan pukuja Teatterimuseosta. Mukana on runsaasti aikaisemmin näkemättömiä teoksia useista yksityiskokoelmista. Näyttelyn on kuratoinut FT Tuula Karjalainen ja sen näyttelyarkkitehtuurista vastaa Marjaana Kinnermä.

Tove Janssonilla oli monta uraa ja monet kasvot. Hän oli taiteilijana paitsi laaja-alainen, myös tavattoman ahkera. Suuri osa Janssonin maalauksista on maisemia, sisäkuvia ja asetelmia. Näkymistä rakkaimpia olivat meri ja saaret, joita hän kuvaa paljon kaikessa taiteellisessa tuotannossaan. Jansson teki taidetta oman elämänsä kautta, ja hänen maalauksistaan voi tavoittaa todellisia tapahtumia ja henkilöitä. Muotokuvat ja etenkin omakuvat muodostavat kiinnostavan kokonaisuuden taiteilijan runsaassa tuotannossa. Omakuvat kertovat taiteilijalle elintärkeistä itsenäisyydestä ja riippumattomuudesta.

Tove Janssonin sota-aikana luomat muumit edustavat kokonaista elämänfilosofiaa, ja ne ovat tuttuja lapsille ja aikuisille eri puolilla maailmaa. Nykyään muumit tunnetaan parhaiten 1980- ja 90-luvulla Japanissa tuotetuista animaatioelokuvista, mutta myös Jansson itse alkoi tuoda hahmoja eloon kirjankansien välistä jo kauan aiemmin.  Muumitarinoiden kuvitusten ja niiden luonnosten ohella Ateneumissa nähdään parikymmentä kolmiulotteista kuvaelmaa, joista suurimman osan Tove Jansson on rakentanut yhdessä elämänkumppaninsa, taidegraafikko Tuulikki Pietilän kanssa. Kuvaelmissa muumien laajennetun ydinperheen seikkailut ja tapahtumat heräävät henkiin.

Jansson hallitsi hyvin myös monumentaalimaalauksen, suurten pintojen sommitelmat. Hän teki seinämaalauksia moniin julkisiin tiloihin eri puolilla Suomea, erityisen ahkerasti 1940- ja 50-luvuilla. Useisiin näistä tarinallisista maalauksista Toven on sommitellut välähdyksenomaisia pieniä hetkiä paratiisista. Ateneumin pääsaliin tulee esille kaksi Helsingin kaupungintaloon valmistunutta ja nykyisin ruotsinkielisen työväenopiston Arbiksen seinällä olevaa suurta seinämaalausta: Juhlat kaupungissa sekä Juhlat maalla.

Yleisöopastukset

Suomenkieliset yleisöopastukset torstaisin klo 18 ja sunnuntaisin klo 13.

Voit myös varata omalle ryhmällesi sopivan opastuksen. Täytä alla oleva opasvarauslomake, niin olemme sinuun yhteydessä.

Varaa opastus
Tiedotteet

Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG jatkavat Ateneumin sponsoreina

Birger Carlstedt: Asetelma (1941). Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria/Yehia Eweis. Ateneumin taidemuseo on uusinut sponsorisopimuksensa pitkäaikaisten yhteistyökumppaneidensa, Helsingin Sanomien, HOK-Elannon ja KPMG:n kanssa. Sopimukset ovat voimassa vuodet 2016-2018. Kaikki kumppanuudet ovat pitkäaikaisia: KPMG on sponsoroinut Ateneumia vuodesta 2003, Helsingin Sanomat vuodesta 2006 ja HOK-Elanto vuodesta…

Lue lisää
Instagramissa

Avoinna

ti, pe 10-18
ke, to 10-20
la, su 10-17
ma suljettu

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

18.2.-8.5.2016
15 € Aikuiset
14 € S-etukortti
13 € Alennusryhmät
0 € Alle 18-vuotiaat

10.5.-27.10.2016
13 € Aikuiset
12 € S-etukortti
11 € Alennusryhmät
0 € Alle 18-vuotiaat

0€ sota- ja rintamaveteraanit, lotat, sotainvalidit, terapiaryhmät, avustajat, ICOM-kortin haltijat ja Ateneumin ystävät ry:n jäsenet. Maksuton sisäänpääsy myös Helsinki-kortilla ja Museokortilla.

Osta e-lippu
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Saavutettavuus

Haluamme avata ovemme mahdollisimman monelle. Tarkista saavutettavuuden yksityiskohdat painikkeen kautta.

Saavutettavuus
Opasvaraukset

ma-pe 9-15 0294 500 500

Lähetä varaustiedustelu
Museokauppa

Museon sisäpihan kaupasta löydät runsaan valikoiman Ateneumin julkaisuja ja näyttelyiden oheistuotteita. Kauppa on avoinna museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero on 040 648 6615.
Nettikauppa palvelee myös museon ollessa suljettu.

Siirry nettikauppaan
Ravintola Tablo

Ravintola on avoinna museon aukioloaikoina, tarjoilu päättyy puolituntia ennen sulkemista. Keittiö avoinna arkisin kello 11-15 ja viikonloppuisin 11-16.

Tablon nettisivut