ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Laurits Andersen Ring

 

L.A. Ringin (1854–1933) tuotannossa realismi ja symbolismi tukevat toisiaan. Vaatimattomista oloista ponnistanut taiteilija oli herkkä ajankohdan sosiaalisille kysymyksille. Hän saavutti keskeisen aseman Tanskan vuosisadan alun taideyhteisössä.

Laurits Andersen syntyi Ringin kylässä Etelä-Sjellannissa. Vuonna 1881 hän lisäsi nimeensä syntymäkylänsä nimen, ja hänet tunnettiin sen jälkeen nimellä L.A. Ring. Maalarin koulutuksen saanut Ring kävi Kööpenhaminan teknillistä opistoa ja jatkoi opintojaan Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa ja Kunsternes Studieskole -oppilaitoksessa P.S. Krøyerin johdolla.

Ring noudatti ranskalaisten realistien perinnettä, jota edustivat Jules Bastien-Lepage, Jean-François Raffaëlli ja Jean-François Millet. Taiteilijoiden tuotanto teki häneen syvän vaikutuksen, kuten myös Pieter Brueghel vanhemman maalaukset. Näitä maalauksia hän tutki matkoillaan Belgiaan, Alankomaihin, Pariisiin ja Italiaan. Ring pysyi uskollisena naturalismille toisin kuin monet muut aikalaistaiteilijat. Hän ei ollut erityisen kiinnostunut symbolismista, mutta hyväksyi sen yksinkertaistetun, dekoratiivisen muodon ihanteen.

Ring tunsi tanskalaistaiteilijat Ludvig Findin ja Vilhelm Hammershøin ja oli Den Frie Udstillningin jäsen vuosina 1902–1904. Useimmat hänen maalauksistaan esittävät kyläelämää ja maisemia Etelä-Sjellannissa. Ringin kansankuvauksissa näkyy hänen yhteiskunnallinen tietoisuutensa ja ateistinen vakaumuksensa. Hänen maisemissaan on silti – ja niiden lähes valokuvantarkasta realismista huolimatta – myös voimakas henkinen ulottuvuus.