ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Tiedote: Peijaiset
26.02.2009

 

Peijaiset – Kalevalaa ysiluokkalaisille

Roolienvaihtoa Väinämöis-Aino-hipassa, Väinämöisten ja karhun koripallopelin kuvaamista videokameralla, kevään kutsumista loitsuamalla, keskustelua vääryyden kokemuksista ulkotulilla, performanssinkaltainen näyttämöteos nykyajan peijaisista. Kalevalaa voi lähestyä muutenkin kuin lukemalla sitä kirjasta.

Ateneumin taidemuseo toteutti Kalevala-näyttelyn osana museopedagogisen hankkeen Peijaiset. Projektia vetivät kuvataiteilijat Lea ja Pekka Kantonen, ja koululaisyhteistyön suunnittelivat ja toteuttivat Kuvataideakatemian Tila-aikataiteen osaston opiskelijat. Mukana oli kaksi helsinkiläistä perusopetuksen 9. luokkaa. Tammikuussa kouluissa ja Ateneumissa tapahtunutta toteutusta edelsi Kantosten Kuvataideakatemian Kalevala-kurssi, jolla Kalevalan asiantuntijat Heikki Laitinen, Kirsti Mäkinen ja Papu Pirtola kävivät keskustelemassa ja laulamassa opiskelijoiden kanssa.

Tavoitteena oli tuoda Kalevala, Kalevala-taide ja kansanrunous elävästi ja omakohtaisesti koululaisten ulottuville sekä osallistaa heitä aktiivisiksi toimijoiksi. Oppilaat olivat valitsemassa työskentelytapoja, eikä lopputulosta ollut ennalta määrätty. Yhteistyön tuloksena syntyi mm. multimediapeijaiset, kalevalamittaista nykyrunoutta, audiovisuaalisia teoksia ja kuvataidetta.

Hankkeessa myös tutkittiin taiteellisten prosessien ulottamista koulumaailmaan. Se toimi oppimisprosessina kaikille osapuolille. Menetelmät, prosessin kulku ja kokemukset kirjataan ja julkaistaan Ateneumin nettisivuilla myöhemmin keväällä. Peijaiset-dokumenttinäyttely on esillä Ateneumin Kalevala-näyttelyn Projektitilassa maalis-huhtikuussa ja kesäkuussa.

Tuottaja: Ateneumin taidemuseo.
Projektin vetäjät: taiteilija Lea Kantonen ja taiteilija Pekka Kantonen.
Projektit toteuttaneet opiskelijat: Kalle Ahonen, Jani Karimäki, Sami Maalas, Annette Nordqvist, Suvi Nurmi, Heidi Saramäki ja Lauri Wuolio.
Yhteistyökoulut: Aleksis Kiven koulun 9 B ja opettaja Reeta Aarnio sekä Pukinmäen yläasteen 9. luokka ja opettaja Reetta Haapamäki.

Peijaiset projektitilassa:

27.2.–22.3. Peijaiset: LOITSUTYÖPAJA
24.3.–12.4. Peijaiset: KARHUNKEHÄ
15.4.–3.5. Peijaiset: MUN LUONTO
2.6.–21.6. Peijaiset: KULLERVO-TYÖPAJA

Lisätietoja:
Ateneumin taidemuseo, museolehtori Satu Itkonen, p. (09) 173 36 243, satu.itkonen@ateneum.fi