ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Tiedote: Ateneumissa juhlitaan Helene Schjerfbeckiä
31.05.2012

 

Pohjoismaiden merkittävimpiin ja tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluvan Helene Schjerfbeckin (1862-1946) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Ateneumin taidemuseo järjestää juhlan kunniaksi näyttelyn, joka on laajin milloinkaan järjestetty Schjerfbeckin taiteen esittely. Ateneumissa on esillä yli 300 teosta taiteilijan tuotannon kaikilta kausilta, 1880-luvun historiamaalauksista myöhäiskauden pelkistettyyn modernismiin. Helene Schjerfbeckin taiteen pohjavirtana ovat tunne, läheisyys, inhimillisyys ja erinomainen tekninen taito, samoin vuorovaikutteisuus hänelle läheisiin maailmantaiteen mestareihin.

Helene Schjerfbeckin tunnetut klassikkoteokset saavat Ateneumissa rinnalleen ennen näkemättömiä tai harvoin nähtyjä taiteilijan teoksia useista yksityiskokoelmista. Yhtenä vahvana teemana on Schjerfbeckin vuoropuhelu maailmantaiteen mestareiden kanssa. El Grecon mukaan maalatut teokset saavat ensimmäistä kertaa näyttelyssä rinnalleen kaksi teosta espanjalaistaiteilijalta. Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti, Schjerfbeckin taiteen asiantuntija Leena Ahtola-Moorhouse.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan mahdollisimman kattava luettelo (ns. catalogue raisonné) taiteilijan teoksista. Useat tutkijat tuovat julkaisussa esiin kiinnostavia näkökulmia taiteilijasta ja hänen tuotannostaan. Suomen-, ruotsin- ja englanninkielisen julkaisun on yhdessä Ahtola-Moorhousen kanssa toimittanut taidehistorioitsija Anu Utriainen. Näyttelyarkkitehtuurista vastaavat Marianna Verhe ja Heikki Määttänen.

Schjerfbeck Ateneumin kokoelmassa

Ateneumin taidemuseolla on hallussaan maailman suurin ja kattavin kokoelma Helene Schjerfbeckin taidetta. Maalauksia, piirustuksia ja luonnoskirjoja käsittävässä kokoelmassa on 212 teosta. Ensimmäinen hankinta on jo yli 130 vuoden takaa, vuodelta 1880, jolloin maalaus Haavoittunut soturi hangella ostettiin Suomen Taideyhdistyksen kokoelmiin. Ateneumin ainutlaatuinen Schjerfbeck-kokoelma on karttunut vuosien varrella myös useilla arvokkailla lahjoituksilla, joista merkittävimpiä ovat Nanny ja Yrjö Kauniston sekä Ester ja Jalo Sihtolan testamenttilahjoitukset. Myös Ateneumin ystävät ry. on vuosien varrella kartuttanut kokoelmaa. Tuorein lahjoitus on vuoden 2011 syksyltä, jolloin ystäväyhdistys lahjoitti museolle viisi Schjerfbeckin luonnoskirjaa, sata luonnosta ja valokuvia sekä muuta arkistomateriaalia.

Ateneumin Schjerfbeck-kokoelman merkitys on kasvanut viime vuosina rinta rinnan taiteilijan tuotantoon kohdistuvan kansainvälisen kiinnostuksen lisääntyessä. Schjerfbeckin teoksia nähtiin jo hänen elinaikanaan lukuisissa suomalaisen taiteen esittelyissä Euroopassa. Taidekauppias Gösta Stenman aloitti Schjerfbeck-esittelyt Suomessa 1910-luvulla. Stenmanin taidesalongissa Tukholmassa vuonna 1937 järjestämä Schjerfbeckin laaja yksityisnäyttely sai haltioituneen vastaanoton. Tämän jälkeen taiteilijan yksityisnäyttelyitä nähtiin myös muualla Ruotsissa lähes vuosittain.

Maailmanlaajuista läpimurtoa merkitsi Pariisissa, Hampurissa ja den Haagissa vuonna 2007 esillä ollut retrospektiivinen näyttely. Yli 350.000 kävijää kerännyt näyttely herätti laajaa kiinnostusta niin tutkijoiden, taiteilijoiden kuin suuren yleisön piirissä. Taiteilijan viimeisin kansainvälinen esittäytyminen oli Tanskan Ordrupgaardissa viime vuoden syksyllä. Museossa oli esillä kuutisenkymmentä teosta, joista lähes neljäkymmentä kuului Ateneumin kokoelmaan.

Helene Schjerfbeckiin päästään jälleen tutustumaan myös Ruotsissa, kun taiteilijan keskeiset teokset matkaavat Ateneumin jälkeen Tukholman Prins Eugens Waldemarsuddeen ja Göteborgin taidemuseoon.

Ateneumin suurnäyttely kuuluu Helene Schjerfbeckin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon. Juhlavuotta vietetään ympäri Suomea näyttelyiden ja tapahtumien muodossa. Juhlavuoden suojelija on presidentti Tarja Halonen.

Helene Schjerfbeck 1.6.-14.10.2012
Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki, www.ateneum.fi
Aukioloajat: ti, pe 10-18; ke, to 10-20; la, su 11-17, maanantaisin suljettu
Liput: 12/10 e, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy.
Ennakkoliput: Lippupalvelun toimipaikat ja verkkokauppa www.lippupalvelu.fi
Lisätiedot: tiedotuspäällikkö Marja Istala Kumpunen, p. 050 555 3551, mik@ateneum.fi

*****

Ateneumin pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG.