ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Sankareita ja uhreja

 

Naturalismi suomalaisessa kirjallisuudessa

Ateneumin Arjen sankarit -näyttelyyn liittyvä Sankareita ja uhreja -kokonaisuus esittelee naturalismia suomalaisessa 1880- ja 1890- luvun kirjallisuudessa. Émile Zolan innoittamina myös suomalaiset kirjailijat, kuten Juhani Aho, Minna Canth, Teuvo Pakkala ja K. A. Tavaststjerna tarttuivat modernin maailman ongelmiin ja kuvasivat ihmistä uuden luonnontieteellisen maailmankuvan valossa.

Naturalismin kaunistelematon kuvaus elämän varjopuolista - kuten prostituutiosta ja rikollisuudesta - ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia. Naturalismin juurtumista nuoren ja terveen Suomen maaperään pidettiin vaarallisena Eurooppa-tautina. Teokset kuitenkin sisälsivät optimistisen viestin.

Shokeeraavien kuvausten kautta naturalistiset teokset pyrkivät herättämään lukijan tietoisuuteen yhteiskunnan ongelmista. Näyttely nostaa esille yhä ajankohtaisia kysymyksiä sukupuolimoraalista, tasa-arvosta, biologisesta perimästä, ihmismielen toiminnasta sekä yksilön ja yhteiskunnan suhteesta.

Sankareita ja uhreja kuvaa myös suomalaisen kulttuurin nopeaa kansainvälistymistä 1800-luvun lopussa, kun rautatie ja lennätin yhdistivät syrjäseudut Euroopan kasvukeskuksiin. Pariisin käyneet kirjailijat kuvasivat nykyaikaistuvaa Suomea osana eurooppalaista kulttuuria. Ajan aatteista ja ranskalaisesta kirjallisuudesta keskusteltiin uusien sanomalehtien palstoilla.

Sankareita ja uhreja -kokonaisuuden on kuratoinut kirjallisuudentutkija Riikka Rossi ja sen näyttelyarkkitehti on Marjaana Kinnermä.