ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Provenienssi

 

Provenienssitutkimus

Keskeinen osa museoiden kokoelmatyötä ja tutkimusta on ns. provenienssitutkimus. Provenienssi- ja kontekstitiedot, eli omistaja- ja käyttöhistoriaan liittyvät tiedot, lisäävät merkittävästi taideteoksen museaalista arvoa. Mitä paremmin nämä tiedot tunnetaan, sitä enemmän teos kertoo itsestään ja ajastaan, ja sitä monipuolisemmin sitä voidaan hyödyntää näyttelyissä, julkaisuissa ja tutkimuksessa.

Tällä hetkellä erityisen mielenkiinnon kohteena ovat maailmansotien välisenä aikana tapahtuneet taideteosten omistajanvaihdokset. Tästä listasta löytyvät sellaiset Ateneumin taidemuseolle kuuluvat ulkomaiset taideteokset, joiden provenienssi ei ole vuosilta 1933–45 täysin selvitetty. Ateneumiin on kuitenkin hankittu pääasiassa suomalaista taidetta, ja museon kansainvälistä kokoelmaa on täydennetty satunnaisemmin ja mahdollisuuksien mukaan, joten Ateneumin kokoelmissa on suhteellisen vähän teoksia, joiden provenienssitiedoissa olisi aukkoja.

Museoiden tutkimustyön kannalta on hyödyllistä saattaa julkisuuteen sellaisia teoksia, joiden vaiheista ulkopuolisilla saattaa olla tarjottavanaan uutta tietoa. Lisätietoa aiheesta löytyy Suomen museoliiton sivuilta.