ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Pariisin Luxembourgin puistossa

 

Albert Edelfelt: Pariisin Luxembourgin puistossa
1887, öljymaalaus, 144 x 188 cm

Tässä suuressa maalauksessa on naisia ja lapsia puistossa päiväänsä viettämässä. Maalaus on kuva ranskalaisesta puistosta. Luxembourgin puisto on edelleen suosittu vapaa-ajan viettopaikka Ranskan pääkaupungissa, Pariisissa.

Ennen vanhaan hienot kaupunkilaisnaiset eivät itse hoitaneet lapsiaan. Kun perheeseen syntyi vauva, sille hankittiin oma hoitaja, joka usein myös imetti lasta. Kaikki kuvan naiset yhtä lukuun ottamatta ovatkin lastenhoitajia ja imettäjiä. Vielä sata vuotta sitten ranskalaisen imettäjän tunnisti vaatteista, pitkästä viitasta ja rypytetystä myssystä, jonka silkkinauhat ulottuivat maahan asti.

Yksi äitikin kuvassa on, kuka hän mahtaa olla?

Kuvan ainoa äiti on kuvan vasemmassa reunassa oleva nainen. Hänellä ei ole imettäjän viittaa, myssyä tai esiliinaa. Äidillä on yllään tyylikäs harmaa kävelypuku ja päässään vaaleanpunainen hattu. Sylissään hänellä on vauva.

Albert Edelfelt maalasi tämän kuvan Luxembourgin puistossa. Hän halusi maalata kuvan ohikiitävästä hetkestä. Maalaus onkin kuin valokuva, johon lyhyt hetki on ikuistettu. Muutaman sekunnin kuluttua tilanne olisi jo toinen: Tytön palmikko olisi valmistunut ja taustalla juoksevat lapset olisivat kirmanneet pois kuvasta. Taiteilija kuitenkin vietti aiheen parissa pidemmän ajan: hän maalasi tätä kuvaa kaksi vuotta.

Millainen sää kuvassa on? Entä mikä vuodenaika mahtaa olla ja mistä sen näkee?

Puistossa paistaa aurinko. On lämmin kevätpäivä. Puiston puut ovat juuri puhjenneet lehteen. Aidan vieressä istuvalla naisella on päivänvarjo. Etualalla olevan tuolin päällä on myös päivänvarjo. Ennen vanhaan ihmiset suojautuivat paitsi sateelta myös auringolta. Ruskettuminen ei siihen aikaan ollut vielä muodikasta. Pelloilla uurastavat työläiset olivat ruskettuneita, hieno väki kaupungissa ei.

Mistä suunnasta aurinko paistaa? Mistä sen näkee?

Aurinko paistaa etualalla olevien naisten takaa, vasemmalta alaviistosta. Auringon suunnan näkee varjoista, jotka lankeavat hiekalle.

Katsokaa aurinkoisia kohtia hiekassa, mitä kaikkia värejä löydätte niistä?

Albert Edelfelt on maalannut aurinkokohtiin monia pastellisävyjä; vaaleanpunaista, vaaleankeltaista ja vaaleansinistä. Silti hiekka näyttää ihan oikealta hiekalta.

Kuinka monta miestä tai poikaa kuvassa on?

Yhtään aikuista miestä ei kuvassa näy. Poikiakaan ei ole kuin yksi. Poika on kuitenkin maalaukselle tärkeä. Kokeile peittää poika kädelläsi (älä kuitenkaan koske maalaukseen!!) – huomaatko miten kuva muuttuu?

Kuvan lapset leikkivät. Mitä leikkejä löydät kuvasta?

Etummaisella tytöllä on puinen vanne, jota pyöritettiin kepillä pitkin hiekkaa. Tyttö ja poika rakentavat hiekkakakkua. Takimmaiset lapset leikkivät hevosrattaita: etumaiset tytöt ovat hevosia, joita kolmas tyttö ohjaa. Huomaatko, että samoja leikkejä leikitään edelleen. Moni asia on reilussa sadassa vuodessa muuttunut paljon, mutta moni asia on myös ennallaan. SF