ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Teoksia matkoilla ja verkossa
10.06.2014

 

Ateneumin kolmas kerros on suljettuna maaliskuusta 2014 lähtien noin puolentoista vuoden ajan kun Ateneum-rakennuksen omistava Senaatti-kiinteistöt uudistaa rakennuksen vesikaton. Uudistuksessa rakennuksen vesikatosta tehdään paremmin tuulettuva ja kattolasi-ikkunoiden lämmöneristystä parannetaan energiataloudellisemmaksi. Hyvällä lämmöneristyksellä sekä valoullakolle lisättävällä ilmanvaihdolla on merkittävä vaikutus muun muassa sisäolosuhteisiin, jotka museorakennuksessa ovat erityisen vaativat.

Kokoelmateoksia Sinebrychoffin taidemuseossa ja verkossa

Remontin aikana Ateneumin taidekokoelman suosikkiteoksia on esillä museon pohjakerroksen kolmessa näyttelysalissa. Kokoelmateoksiin pääsee tutustumaan myös verkossa.

Google Cultural Institute -verkkopalvelussa on mukana kaikkiaan 55 Ateneumin klassikkoteosta, jotka nähdään verkossa korkearesoluutioisina valokuvina, teosesittelyillä varustettuina. Museon kokoelmanäyttelyyn voi palvelussa tehdä virtuaalikierroksen.

www.google.com/culturalinstitute/collection/ateneum-art-museum

Suomen Kansallisgallerian uudistuneesta Taidekokoelmat verkossa -palvelusta voi etsiä, hakea ja löytää tietoa ja teoskuvia Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmista.

kokoelmat.fng.fi

Sinebrychoffin taidemuseossa on 27.3.-10.8. esillä Naisten matkassa -näyttely, jossa on esillä mm. Helene Schjerfbeckin, Maria Wiikin, Elin Danielson-Gambogin, Sigrid Schaumanin, Ellen Thesleffin ja monien muiden taiteilijoiden rakastetuimpia teoksia Ateneumin taidemuseon kokoelmista. Naisten matkassa kertoo naistaiteilijoiden ulkomaille suuntautuneista matkoista siellä syntyneiden teosten kautta.

Lippukassoillamme on myynnissä yhteislippu (18/16 €),jolla pääsee sekä Tove Janssonin näyttelyyn Ateneumiin että Naisten matkassa -näyttelyyn Sinebrychoffin taidemuseoon.

www.sinebrychoffintaidemuseo.fi/naisten-matkassa

 

Ateneumin taidemuseon kokoelmaan kuuluvia teoksia nähdään tämänkin vuoden aikana monesti muualla kuin kotimuseossaan. Ateneumin kansainvälisen kokoelman helmiä nähdään tänä vuonna maailmalla mm. Pariisissa, Amsterdamissa ja Tokiossa.

Beda Stjernschantzin maalauksia on lainassa Amos Andersonin taidemuseossa taiteilijan ensimmäisessä yksityisnäyttelyssä (14.3.-31.8.2014). Ateneumin kokoelmasta mukana ovat mm. Stjernschantzin keskeiset teokset Kaikkialla ääni kaikuu... (1895) ja Irma (1895-96).

Eräs Ateneumin tunnetuimpia teoksia, Albert Edelfeltin maalaus Pariisin Luxembourgin puistossa (1887) nähdään Paris 1900; La Ville spectacle -näyttelyssä, joka juhlistaa kaupunkia uuden vuosisadan kynnyksellä. Näyttely on esillä Pariisin Petit Palais -museossa 1.4.-17.8.2014.

Kansainvälisen kokoelmamme helmistä Vincent van Goghin Katu, Auvers-sur-Oise (1890) on niin ikään esillä Pariisissa, Musée d'Orsayn Van Gogh / Artaud -näyttelyssä 10.3.-6.7.2014. Taiteilija Félix Vallottonin monografianäyttelyn osana puolestaan kiertää maailmaa Graafikko Félix Jasinskin muotokuva (1887), joka Pariisin Grand Palais'n jälkeen on nyt esillä Van Gogh Museumissa Amsterdamissa (14.2.-1.6.2014) ja sen jälkeen Mitsubishi Museumissa Tokiossa (14.6.-23.9.2014).

Teoslainat ovat merkittävä osa museotyötä. Esimerkiksi vuonna 2013 Ateneumin kokoelmasta lainattiin yli kuusisataa teosta eri näyttelyihin.
Lainatoiminnan tavoitteena on saada Ateneumin kokoelmassa olevia teoksia liikkeelle, mahdollisimman laajan yleisön nähtäväksi kotimaassa ja ulkomailla. Ateneum on osa Suomen Kansallisgalleriaa, jonka yksi perustehtävistä on saattaa rakastettuja klassikkoteoksia yleisön nähtäville myös muualla kuin oman museon tiloissa.