ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Lehdistötiedote: Schjerfbeckin maalauksen alta löytyi taiteilijan aiemmin tuntematon, viimeistelty teos
03.09.2012

 

Ateneumin taidemuseon Helene Schjerfbeck -näyttelyyn lainatun maalauksen alta on paljastunut toinen, ennen näkemätön Schjerfbeckin teos. Raaseporin maisema -maalauksen alta löytyi öljymaalaus, jossa selästä päin kuvattu nainen pitelee sylissään lasta. Teos on taiteilijan signeeraama ja se ajoittuu noin vuoteen 1887. Puhdistamisen ja muiden konservointitoimenpiteiden jälkeen teos liitetään osaksi Ateneumin Schjerfbeck-näyttelyä noin viikon kuluttua.

Schjerfbeck-näyttelyä valmisteltaessa yksityiseltä henkilöltä lainatun teoksen löystynyttä kehyskiinnitystä korjattiin. Korjauksen yhteydessä kehyksen alta löytyi ompeleita sekä taiteilijan nimikirjaimet: Raaseporin maisema (1890) oli ommeltu toisen teoksen päälle. Valtion taidemuseon konservointilaitoksen konservaattorit tutkivat maalauksen infrapunalaitteilla ja paljastui, että sen alla on toinen maalaus. Tutkimuksessa maalauksesta pystyi erottamaan ihmishahmon.

Raaseporin maisema on ollut saman omistajasuvun hallussa valmistumisestaan lähtien, ja se on nyt ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä. Tätä ennen myöskään ”piiloteoksen” olemassaolosta ei ole ollut tietoa. On todennäköistä, että Schjerfbeck on itse ommellut teoksensa yhteen. Omistajan luvalla ompeleet on nyt purettu ja teokset erotettu toisistaan. Löytynyt uusi teos puhdistetaan ja kehystetään, ja näyttelyn päätyttyä molemmat teokset palautetaan omistajalleen.

Schjerfbeckin taiteen asiantuntija, Ateneumin intendentti Leena Ahtola-Moorhouse kertoo nyt tehdyn löydön olevan merkittävä.
”Taidokas teos vahvistaa Helene Schjerfbeckin ihmisläheistä taiteilijanluonnetta. Maalaus on lämminhenkinen ja maalauksellisesti kekseliäästi sommiteltu. Teoksen tekee ainutlaatuiseksi lisäksi se, että se on ollut koko ajan piilossa toisen teoksen alla. En ole urani aikana koskaan törmännyt vastaavaan tapaukseen, jossa samassa paketissa olisi yhdistettynä kaksi loppuun asti saatettua teosta”, sanoo näyttelyn kuratoinut Ahtola-Moorhouse.

Ateneumin Schjerfbeck-näyttely on tähän mennessä kerännyt 120.000 kävijää. Näyttely on esillä vielä kuuden viikon ajan ja päättyy lokakuun puolivälissä.

Helene Schjerfbeck 1.6.-14.10.2012
Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki, www.ateneum.fi
Aukioloajat: ti, pe 10-18; ke, to 10-20; la, su 11-17, maanantaisin suljettu
Liput: 12/10 e, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy.
Ennakkoliput: Lippupalvelun toimipaikat ja verkkokauppa www.lippupalvelu.fi
Lisätiedot: tiedotuspäällikkö Marja Istala Kumpunen, p. 050 555 3551, mik@ateneum.fi

*****
Ateneumin pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG.