ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Lehdistötiedote: HELENE SCHJERFBECK
31.05.2012

 

HELENE SCHJERFBECK
Ateneumin taidemuseo 1.6.-14.10.2012

Helene Schjerfbeckin (1862-1946) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Ateneumin taidemuseossa järjestettävä näyttely on laajin milloinkaan järjestetty Schjerfbeckin taiteen esittely: museossa on esillä yli 300 teosta taiteilijan tuotannon kaikilta kausilta, 1880-luvun historiamaalauksista myöhäiskauden pelkistettyyn modernismiin. Tunnetut klassikkoteokset saavat Ateneumissa rinnalleen ennen näkemättömiä tai harvoin nähtyjä taiteilijan teoksia useista yksityiskokoelmista. Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti, Schjerfbeckin taiteen asiantuntija Leena Ahtola-Moorhouse.

JULKAISUT

Helene Schjerfbeck 150 vuotta

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy mahdollisimman kattava luettelo (ns. catalogue raisonné) Schjerfbeckin teoksista. Useat tutkijat tuovat julkaisussa esiin kiinnostavia näkökulmia taiteilijasta ja hänen tuotannostaan. Teosluettelossa on kolme neljäsosaa Schjerfbeckin kokonaistuotannosta – kaikkiaan 750 teoksen tiedot ja kuvat. Suomen-, ruotsin- ja englanninkielisen julkaisun on yhdessä Leena Ahtola-Moorhousen kanssa toimittanut taidehistorioitsija Anu Utriainen.

Rikas elämä - Helene Schjerfbeck 1862–1946

Ateneum julkaisee Helene Schjerfbeckin elämäkerran suomenkielisenä e-kirjana. Sähköiseen julkaisuun voi tutustua museossa Ateneum Shopissa (1. sali, 1 krs.). Julkaisu tilataan Elisa Kirja -palvelusta (hinta 9,90 €). E-kirjaa voi lukea tabletilla, älypuhelimella, lukulaitteella tai tietokoneella. 55 sivua, yli 60 kuvaa, teksti: Anja Olavinen. Tilausosoite: www.elisa.fi/kirja
HUOM! Arvostelukappaleet pyydä henkilökohtainen koodi: Marja Istala Kumpunen, mik@ateneum.fi, p. 050 555 3551

Kuraattoriääniopas

Schjerfbeck-näyttelyn kuraatoriäänioppaassa äänessä on näyttelyn koonnut Ateneumin intendentti Leena Ahtola-Moorhouse. Kuulija pääsee Ahtola-Moorhousen kanssa tutustumaan lähemmin kahteentoista Schjerfbeckin maalaukseen, niiden syntyvaiheisiin ja taustoihin. Äänioppaan kielet ovat suomi, ruotsi ja englanti ja sen kokonaiskesto noin 35 minuuttia. Ääniopasta voi kuunnella museosta vuokrattavalla laitteella. Teosesittelyitä voi myös kuunnella Ateneumin verkkosivuilta näyttelyn aikana: www.ateneum.fi/aaniopas

Helene Schjerfbeckin matkassa -nettireitti

Ateneumin kokoelmissa oleviin Schjerfbeckin teoksiin voi tutustua www-reitillä, joka kertoo taiteilijan pitkästä urasta hänen tärkeimpien teostensa sekä omien kirjesitaattiensa kautta. Mukana on muun muassa piirroksia Schjerfbeckin luonnoskirjoista, jotka kuuluvat Ateneumin ystävät lahjoituskokoelmaan. Reitin on käsikirjoittanut taidehistorioitsija Siina Hälikkä. Reitti on julkaistu Valtion taidemuseon Taidekokoelmat verkossa -palvelussa osoitteessa http://kokoelmat.fng.fi

NÄYTTELYSALEISSA ESITETTÄVÄT FILMIT

Den unga Schjerfbeck

Helene Schjerfbeck vietti 10 vuotta Euroopassa. Näiden vuosien aikana hän vaikuttui ajan hengestä ja sen taiteellisista suuntauksista. Den unga Schjerfbeck -elokuva kertoo taiteilijan kasvuvuosista modernismin uranuurtajaksi 1880-luvulla. Dokumentti on kuvattu Ranskassa ja Englannissa. Ohjaus Charlotte Airas, kuvaus Timo Peltonen, leikkaus Kimmo Kohtamäki,
 tuotanto Making Movies, Kaarle Aho; kesto: 58 min.


Valoa ja varjoa - Helene Schjerfbeckin elämä

Valoa ja varjoa -elokuva kertoo rakastetun taiteilijan tarinan. Helene Schjerfbeckin pitkän ja tuotteliaan taiteilijanuran kiintopisteitä olivat työn ilo ja halu keskittyä aina olennaiseen. Ohjaus Yehia Eweis, käsikirjoitus Anja Olavinen, editointi Yehia Eweis ja Niko Soveri, musiikki Janne Lastumäki. Lukijat Jonna Järnefelt ja Antti Virmavirta. Tuotanto: Ateneum, Anja Olavinen; kesto: 19 min.

TAPAHTUMAT www.ateneum.fi/tapahtumat

HOK-Elannon Asiakasomistajapäivä la 9.6.

S-Etukortilla 800 ensimmäistä pääsee ilmaiseksi Ateneumiin. Päivän aikana on ohjelmaa kaikenikäisille: työpajatoimintaa, Schjerfbeck-näyttelyn esittelyjä sekä kävijöille henkilökohtaisesti räätälöityjä runomuotokuvia. Ateneumin intendentti ja Schjerfbeck-näyttelyn kuraattori Leena Ahtola-Moorhouse luennoi taiteilijan omakuvista.

Ristiveto-festivaali 28.-30.9.

Ristiveto-festivaalin konserteissa tehdään ainutlaatuinen musiikillinen aikamatka Helene Schjerfbeckin hengessä: myöhäisromantiikan hehkuvista väreistä kohti 1900-luvun niukempaa ilmaisua. Suomalaislahjakkuudet saavat seuraansa kaksi kansainvälistä vierasta: sveitsiläissyntyisen huippusellistin Thomas Demengan sekä Euroopan kamariorkesterin konserttimestarin Lorenza Borranin. Festivaalin taiteellisesta suunnittelusta vastaavat pianisti Emil Holmström, sellisti Markus Hohti ja alttoviulisti Eriikka Maalismaa.

Taiteiden yö 23.8.

Taiteiden yönä Ateneumissa soi, kun Ristiveto-festivaalin taiteilijat musisoivat Helene Schjerfbeckin aikakauden tunnelmissa. Ravintola Tablo Ateneum klo 18.15 ja 19.15, vapaa pääsy.

HS. -tanssinäytelmä 20.9.-3.10

HS.- tanssinäytelmä kertoo tarinan herkästä ja sitkeästä tytöstä, josta kasvaa intohimoinen taidemaalari. Koko perheelle suunnattu esitys pohjautuu Helene Schjerfbeckin maalauksiin ja niiden taustalla oleviin taiteilijan elämänvaiheisiin. Helsinkiläisen ISIS-teatterin esitys yhdistää musiikkia, teatteria, tanssia, kuvataidetta, puhetta ja dokumentaarista materiaalia taiteilijan kirjeistä. Esityksen käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Liisa Isotalo, ja sen koreografeina ja tanssijoina ovat Leena Gustavson ja Riikka Siirala.

TYÖPAJAT www.ateneum.fi/paja

Museon työpajassa voi tutustua Helene Schjerfbeckin taiteeseen tekemällä itse kuvia. Nonstop-pajat on tarkoitettu kaikille, eivätkä ne vaadi erikoisosaamista. Suositellaan yli 3-vuotiaille, alle 10-vuotiaat vanhempien seurassa. Osallistuminen näyttelylipun hinnalla, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi museoon. Ei varauksia: nonstop-pajoihin pääsee mukaan niin kauan kun työpajassa on tilaa, ei ryhmille.

Omakuva uudesta näkökulmasta la 9.6. klo 11-14
Kasvokkain -piirrospaja 7.-10.8. klo 11-14
Kasvokkain -piirrospaja syyskuussa keskiviikkoisin klo 17-19.30.
Lauantaipajat 1.9.- 13.10. klo 11-14. Omakuvia, muotokuvia, asetelmia – kokeile erilaisia tekniikoita.

*****
Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki, www.ateneum.fi
Aukioloajat: ti, pe 10-18; ke, to 10-20; la, su 11-17, maanantaisin suljettu
Liput: 12/10 e, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy.
Ennakkoliput: Lippupalvelun toimipaikat ja verkkokauppa www.lippupalvelu.fi
Lisätiedot: tiedotuspäällikkö Marja Istala Kumpunen, p. 050 555 3551, mik@ateneum.fi 

*****
Ateneumin pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG.