ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Lehdistötiedote: Ateneumin näyttelykausi käynnistyy Eero Järnefeltin maalauksilla ja grafiikalla
24.01.2013

 

Ateneumin taidemuseon näyttelykausi 2013 käynnistyy Eero Järnefeltin tuotannon esittelyllä. Näyttelykokonaisuus jakautuu kahteen osaan: museon kolmannen kerroksen kahdessa salissa on esillä valikoima Järnefeltin tunnetuimpia maalauksia ja Ateneumin ensimmäisen kerroksen kahdessa salissa puolestaan on esillä piirustuksia, luonnoskirjoja ja grafiikkaa. Esillä on 150 teosta Ateneumin omista kokoelmista, Järvenpään, Helsingin, Turun ja Hämeenlinnan taidemuseoista, Ainolasta, Taidesäätiö Meritasta sekä yksityiskokoelmista.

Ateneumin intendentin Heikki Malmen suunnitteleman näyttelyn teemoja ovat Koli ja erämaan maisemat, kansankuvaus, henkilö- ja muotokuvat sekä taiteilijan ateljeekoti Suviranta Tuusulanjärven rannalla. Taiteilijan syntymästä tulee kuluvan vuoden marraskuussa kuluneeksi 150 vuotta.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä Eero Järnefeltin seuran kanssa. Näyttelyn yhteydessä julkaistava kirja keskittyy Järnefeltin taidegrafiikkaan; kirjassa on kuvineen luetteloituna Järnefeltin koko graafinen tuotanto.

Kaski mukana Google Art Projectissa

Eero Järnefeltin tunnetuin maalaus Raatajat rahanalaiset (Kaski) (1893) on valittu esiteltäväksi Google Art Projectin ns. gigapixel-kuvana. Gigapixel-kuvausmenetelmä on äärimmäisen tarkka ja sillä kuvattua teosta voi netissä tutkia tarkemmin kuin paljaalla silmällä.

Google Art on globaali digitaalinen museo, joka tuo maailman taideaarteita kaikkien ulottuville: kävijät voivat vaeltaa museoissa ympäri maailman ja tarkastella teoksia yksityiskohtaisesti. Googlen yhteistyökumppaneina projektissa on yli 180 maineikasta taidelaitosta 40 maasta, ja palvelussa voi tutustua yli 35.000 taideteokseen. Ateneumin osio julkaistaan Google Art Projectin sivuilla myöhemmin kuluvana vuonna.

Eero Järnefelt (1863-1937)

Maisemamaalauksella oli alusta lähtien keskeinen asema Eero Järnefeltin tuotannossa. Lyyrinen suhde luontoon näkyi varsinkin hänen pienissä, luonnon yksityiskohtia kuvaavissa teoksissaan. Kolin laelta yli Pielisjärven avautuvia jylhiä näkymiä Järnefelt kuvasi lähes kuolemaansa asti. Kolin maisemissa korostuu syksy, mutta kaikki vuodenajat tavalla tai toisella esiintyvät Järnefeltin teoksissa. Hän oli ulkoilmamaalareiden tavoin kiinnostunut erilaisista sääilmiöistä ja valaistusefekteistä.

Järnefelt maalasi pilviaiheita jo opiskellessaan Pietarin taideakatemiassa ja eri vuorokaudenaikoina ja sääolosuhteissa kuvattujen pilvien aihe kiehtoi häntä läpi koko elämän. Näyttelyssä pilvet on koottu 20 teosta käsittäväksi kokonaisuudeksi, aamun pilvistä iltaruskoon.

Eero Järnefelt oli myös erityisen lahjakas muotokuvaaja, joka saavutti suorastaan aikansa virallisen muotokuvamaalarin aseman. Järnefelt oli objektiivinen ja terävänäköinen tarkkailija mutta samalla syvällinen ihmiskuvaaja. Ateneumin näyttelyssä ovat esillä mm. edustusmuotokuvat historiantutkija J.R. Danielson-Kalmarista sekä vapaaherra Johan Philip Palménista. Virallisten edustusmuotokuvien rinnalla nähdään lämpimiä ja herkkiä muotokuvia taiteilijan puolisosta Saimista, heidän viidestä lapsestaan ja muista suvun piiriin kuuluvista henkilöistä.

Tuotannon henkilökohtaisempi ja intiimimpi puoli välittyy maalauksista, piirustuksista ja grafiikantöistä, joita Järnefelt teki Tuusulanjärven rannalla sijaitsevassa ateljeekodissaan Suvirannassa. Taiteilijan tuotannossa on myös monia teoksia, joissa on mukana satiiria ja huumoria, mikä on varsin harvinainen piirre suomalaisessa taiteessa.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Eero Järnefeltin seuran kanssa.

Eero Järnefeltin teostietokanta Kuvataiteen keskusarkistolle

Eero Järnefeltin seura on tallettanut taiteilijan tunnetun tuotannon käsittävän teostietokannan Kuvataiteen keskusarkistolle. Yli 2 600 teosta sisältävä tietokanta on tutkijoiden käytettävissä keskusarkiston tiloissa.

Lisää aiheesta:
http://lasuuri.valtiontaidemuseo.info/2012/11/eero-jarnefeltin-tuotanto-kartoitettu/

Eero Järnefelt
25.1.-28.4.2013
Ateneumin taidemuseo Kaivokatu 2, 00100 Helsinki, www.ateneum.fi
Aukioloajat:ti, pe 10-18; ke, to 10-20; la, su 11-17, maanantaisin suljettu
Liput: 15/13 e (52 sielua -näyttelyn aikana); 18.2.-11.4. 10/8 e, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy.
Ennakkoliput: Lippupalvelun toimipaikat ja verkkokauppa www.lippupalvelu.fi

Lisätiedot: tiedotuspäällikkö Marja Istala Kumpunen, p. 050 555 3551, mik@ateneum.fi

*****

Ateneumin pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG.