ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Lastenkulttuuri: hyvä tekosyy

 

Älä ihmettele, jos kesken Carl Larssonin näyttelyn huomaatkin olevasi Larssonin maalauksen sisällä! Kotona-tilateoksessa voit kurkistaa Lilla Hyttnäsin huoneesta toiseen, istua veneessä tai, jos olet pieni näyttelyvieras, koettaa yllesi vaatteita, jollaisia Larssonin lapsilla oli.

Kotona-nimisen installaation on suunnitellut Alexander Reichstein, yli 20 vuotta Helsingissä asunut moskovalaissyntyinen taiteilija. Elämyksellinen huone on vaikuttava ilman toimintaakin, mutta näyttelyn aikana tilassa on myös opiskelijoita, jotka rohkaisevat näyttelyvieraita toiminnallisuuteen.

"Olemme suurentaneet Larssonin omasta kodistaan tekemiä pieniä, hentoja vesivärimaalauksia yli kaksi metriä korkeiksi pinnoiksi, ja rakentaneet niistä monta huonetta", Reichstein kertoo.

"On hämmästyttävää, miten hyvin ne kestävät suurentamisen. Larsson oli aivan mahtava piirtäjä, ja näistä suurennoksista katsoja voi myös seurata kuvien tekemisen vaiheita: missä hän on vetänyt ikkunankarmien linjoja viivottimella ja missä vapaalla kädellä tai missä viiva yhtäkkiä loppuukin kuin kesken."

Alexander Reichstein kutsutaan usein mukaan, kun halutaan tarjota moniaistista tilallista kokemista ja itse tekemisen mahdollisuus etenkin lapsille.

"Itse asiassa suunnittelen yhtä paljon aikuisille kuin lapsillekin, mutta on paljon hyvin ujoja aikuisia, jotka eivät uskalla lähteä leikkimään, vaan tarvitsevat lapsen katalysaattoriksi, näyttämään tietä. Lastenkulttuuri sanana voi olla hyvä tekosyy, jotta voi toteuttaa asioita, joita myös monet aikuiset tarvitsevat", Reichstein määrittelee, pilke silmäkulmassaan.

Teksti: Satu Itkonen