ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Kysyttyä

 

Saako Ateneumin saleissa valokuvata?
Valokuvaaminen museon vaihtuvissa näyttelyissä ei ole sallittua, mutta kokoelmanäyttelyssä saa kuvata.

Miksi joissakin saleissa on hämärä valaistus?
Monet taideteoksista ovat arkoja valolle. Tällaisia ovat esimerkiksi Simberg-kabinetissa esillä olevat Hugo Simbergin guassi- ja vesivärimaalaukset. Keväällä 2012 nähdyssä Carl Larssonin näyttelyssä oli niin ikään mukana runsaasti akvarelleja, jotka ovat ns. paperipohjaisia teoksia. Myös nämä teokset ovat erittäin valoherkkiä. Paperipohjaisia teoksia ei niiden valoherkkyyden takia myöskään saa pitää aina esillä, vaan niiden tulee antaa välillä "levätä". Siksi kokoelmanäyttelymme Ukiyo-e-kabinetin japanilaisten puupiirrosten valikoimaa vaihdetaan säännöllisin väliajoin.

Salien yleisvalaistus on säädettävä aina arempien teosten olosuhdevaatimusten mukaiseksi. Esimerkiksi jos näyttelysalissa pääosin olisikin kankaalle tehtyjä öljymaalauksia, mutta mukana olisi myös valolle arkoja, paperille tehtyjä teoksia, valaistus säädetään paperipohjaisten teosten mukaiseksi. Öljymaalauksia valaistaan lisäksi kohdevaloilla, mutta nämä eivät saa vaikuttaa kyseisen salin yleiseen valaistustasoon.

Valaistus on myös merkittävä osa näyttelyarkkitehtuuria. Hyvä esimerkki tästä on kevään 2011 Arjen sankarit -näyttely. Näyttelyn taideteokset ripustettiin tummille seinille ja valot kohdistettiin rajatusti kuhunkin teokseen. Näillä ratkaisuilla maalausten värit nousivat esiin. Arjen sankarit -näyttelyssä valaistuksella haluttiin lisäksi luoda muistumia elokuvasalien tunnelmasta.

Miksi laukkuja tai sateenvarjoja ei saa tuoda näyttelysaleihin?
Teosten turvallisuuden takia näyttelysaleihin ei saa tuoda ylimääräisiä esineitä. Suurin sallittu laukkukoko saleissa on 30 x 20 x 10 cm. Myös ruuan tai juoman tuominen näyttelysaleihin on kiellettyä. Ateneumin pohjakerroksessa on vartioitu naulakko, itsepalvelunaulakko sekä lukollisia lokeroita vaate- ja laukkusäilytystä varten.

Miksi taideteoksiin ei saa koskea?
Taideteokset ovat herkkiä ja korvaamattoman arvokkaita. Tämän takia museon taideteoksiin ei saa koskea. Kielto on ehdoton, sillä vaikka monet vauriot eivät näy heti, ne tulevat vähitellen ilmi myöhemmin. Maalausten ohella myös veistokset vaurioituvat tai likaantuvat helposti kosketuksesta. Myös veistosten jalustat ovat kosketuskiellossa.

Saako lasta kantaa reppuselässä näyttelysaleissa?
Lasten ja taideteosten turvallisuuden takaamiseksi lapsen kantaminen reppuselässä tai olkapäillä näyttelysaleissa on kiellettyä.

Saako museossa käyttää matkapuhelinta?
Kaikkien museovieraiden viihtyvyyden takaamiseksi matkapuhelinten käyttö näyttelysaleissa ei ole sallittua.

Olen tulossa Ateneumiin ryhmän kanssa ja haluaisin varata opastuksen. Mistä ja miten se tapahtuu?
Opastuksen voi varata puhelimitse numerosta 0294 500 500 (ma-pe klo 9-15). Voitte myös lähettää opastuskyselyn nettilomakkeella. Lisätiedot ja hinnasto ovat niin ikään sivustollamme, osoitteessa www.ateneum.fi/opastukset.

Muistattehan, että ryhmien itsenäinen opastaminen näyttelytiloissamme ei ole sallittua; Ateneumissa saavat opastaa ainoastaan museon valtuuttamat oppaat. Poikkeuksena tähän ovat koululaisryhmät, jotka tulevat näyttelyyn opettajansa johdolla.

Järjestetäänkö Ateneumin taidemuseossa ilmaisiltoja?
Ilmaisilta on kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 17-20 silloin kun avoinna on vain museon kokoelmanäyttely. Kolmannen kerroksen ollessa suljettuna ja ainoastaan pohjakerroksen ollessa avoinna 4.-13.3.2014 ja 9.9.-16.10.2014 on museoon vapaa pääsy.
Vuonna 2014 museoon on vapaa pääsy myös kansainvälisenä museopäivänä 18.5., Helsinki-päivänä 12.6. ja Taiteiden yönä 21.8.

Onko Ateneumin kokoelman teoksista julisteita tai postikortteja myynnissä?
Useista kokoelman teoksista on katutason museokaupassa sekä Ateneumin nettikaupassa myynnissä erilaisia tuotteita.

Saanko Ateneumin pääsymaksusta opiskelija-alennuksen?
Kyllä saat. Alennushintaisia lippuja on myynnissä museon kassalla saman päivän näyttelykäyntiä varten.

Haluaisin antaa ystävälleni lahjaksi näyttelykäynnin, mutta suunnittelemani ajankohta ei sovikaan hänelle.
Voit ilahduttaa ystävääsi Ateneumin lahjakortilla, joka on voimassa vuoden ajan ostohetkestä lähtien. Lahjakortteja myydään museon kassalla.