ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Kala joka halusi siivet - ympyrä sulkeutuu

 

Kala joka halusi siivet - Ateneumin taidekasvatusprojekti Beninissä

Ateneumin taidemuseo järjesti Kulttuurikeskus Villa Karossa, Grand-Popossa Länsi-Afrikassa tammikuussa 2011 lasten kuvataidetyöpajan, jonka tavoitteena oli houkutella esiin beniniläislasten tulkintoja afrikkalaisista tarinoista.

Työpajan taustalla oli Villa Karossa samaan aikaan esillä ollut Kalevala-aiheinen näyttely Le Kalevala. Näyttelyssä oli kopioina esillä myös suomalaista Kalevala-aiheista taidetta mm. Ateneumin ja Gallen-Kallelan museon kokoelmista.

Työpajan opettajana oli beniniläinen taiteilija Victor Amoussou ja hänen assistenttinaan toimi tekstiilitaiteilija Leea Pienimäki-Amoussou. Taidekasvatusprojektin koordinaattorina Beninissä oli Hämeenlinnan lasten ja nuorten kuvataidekoulun rehtori Pekka Lehtimäki.

Työpajaan osallistui kahdeksan 7-16 -vuotiasta lasta, viisi poikaa ja kolme tyttöä. Heidät oli valittu etukäteen piirustuskilpailuun osallistuneiden joukosta. Kolme päivää kestäneen työpajan tuloksia esiteltiin Suomessa digitaalisena kuvakoosteena, ensin keväällä Ateneumin taidemuseossa ja sen jälkeen Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX:issa Hämeenlinnassa.

Museolehtori Erica Othmanin aloitteesta projektia jatkettiin Ateneumissa, helsinkiläisen Katajanokan ala-asteen 4. luokka osallistui työpajaan, jossa suomalaislapset maalasivat kuvatervehdyksen beniniläislapsille. Toisena vetäjänä oli  tekstiilitaiteilija Leea Pienimäki-Amoussou, joka esitteli Kala joka halusi siivet -projektin, sekä kertoi Villa Karosta ja elämästä Grand-Popossa sanoin ja kuvin.

Tänä vuonna, maaliskuun alussa, avattiin Villa Karossa koko projektista kertova näyttely. Beniniläislasten maalaukset ovat esillä yhdessä suomalaislasten tekemien kuvien kanssa. Näin ympyrä sulkeutuu.

Kala joka halusi siivet -projekti toteutettiin yhteistyössä Villa Karon Ystävät ry:n kanssa.
Kiitokset: Villa Karon johtaja Kwassi Akpladokou ja henkilökunta

Lue projektin etenemisestä päiväkirjasta: