ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Jäsenkirje 2 / 2014
25.03.2014

 

Hyvä Ateneumin ystävä,

Tätä kirjoittaessani on kulunut muutama päivä yhdistyksemme Tove Jansson -näyttelyn ennakkoavajaisista, jotka pidettiin Ateneumissa 12.3.2014. Tilaisuuteen osallistui yli 1300 kutsuvierasta ja teimme yhdistyksen omien tilaisuuksien yleisöennätyksen. Ilta oli erittäin onnistunut. Lämmin kiitos siitä kuuluu ennen muuta illan iloisille vieraille sekä lisäksi ko. näyttelyn kuraattori FT Tuula Karjalaiselle ja Ateneumin ammattitaitoiselle ja ystävälliselle henkilökunnalle.

Ennakkoavajaisiltana yksi henkilö kuitenkin loisti ylitse muiden, vuonna 1914 syntynyt mestari Tove Jansson. Ateneumin näyttely on kerrassaan lumoava ja hämmästyttävän laaja-alainen. Näyttelyn ohessa julkaistu Tuula Karjalaisen kirja Janssonista ”Tee työtä ja rakasta” on mielenkiintoista luettavaa. Uskon, että Janssonin näyttelyn osalta jälleen kerran Ateneum tekee yleisöennätyksen. Onneksi tämä ainutlaatuinen näyttely on avoinna ensi syyskuulle saakka.

Ateneumilla on jo yli 2600 ystävää eli yhdistyksen jäsenmäärä jatkaa kasvuaan vuosi vuodelta. Kuten jo viime vuoden jäsenkirjeessä totesin, elinvoimainen ja kasvava jäsenistö on yhdistyksemme toiminnan kehittymisen perusedellytys. Ilahduttavaa on sekä uusien jäsenten mukaantulo toimintaan että vanhojen monivuotinen ja aktiivinen mukana olo. Hallitus ottaa mielellään vastaan jäsenten kehitysehdotuksia ja ideoita toimintaamme liittyen.

Hallituksen ehdotuksesta ja maaliskuussa pidetyn yhdistyksen vuosikokouksen päätöksellä vuoden 2014 jäsenmaksut ovat ennallaan. Vuoden 2014 jäsenyys on voimassa maaliskuulle 2015: nyt on siis oiva aika kutsua ystäviänne ja tuttavianne mukaan toimintaamme. Yhdistyksen jäsenyys tarjoaa Ateneumin vapaa sisäänpääsyn lisäksi monia muita etuja. Jäseneksi voi liittyä verkkosivuillamme tai Ateneumin infopisteessä, niistä löytyy myös lisätietoja jäseneduista.

Kevään vuosikokouksessa yhdistyksen hallituksesta pyysi eroa museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila, joka menestyksekkäiden Ateneum vuosiensa jälkeen on siirtynyt johtamaan Helsingin taidemuseota. Koko yhdistyksemme puolesta haluan vielä kiittää Maijaa niin hänen erinomaisesti onnistuneesta museonjohtajakaudestaan kuin aktiivisesta hallitustyöskentelystä yhdistyksemme hyväksi. Uudeksi hallituksen jäseneksi vuosikokouksessa valittiin Ateneumin va. museonjohtaja Timo Huusko. Toivotan Timon lämpimästi tervetulleeksi mukaan yhdistyksemme hallitukseen.

Ystäväyhdistyksellä on jälleen aktiivinen ja erittäin tapahtumarikas vuosi edessä. Tulevista tapahtumista, matkoista ja muista jäseneduista tiedotetaan niin jäsenkirjeissä kuin omilla verkkosivuillamme. Lisäksi voit aina halutessasi olla yhteydessä toiminnanjohtaja Pasi Järviseen. Pasia haluan myös vielä kiittää kuluneesta, onnistuneesta vuodesta ja toivon hänelle jatkossakin työiloa kanssamme.

Toivotan niin omasta kuin koko ystäväyhdistyksen hallituksen puolesta iloisia kevätpäiviä teille jokaiselle!

Johanna Piisi
hallituksen puheenjohtaja

P.S.
Ensi syksynä tapaamme kansallissäveltäjämme Jean SibeliuksenAteneumissa…

****************************************************************************************

Tove Jansson -näyttelyn aikana museo avautuu keskiviikkoisin ja torstaisin jo klo 9.00, sekä lauantaisin ja sunnuntaisin jo klo 10.00.

Tablo Ateneumissa on 14.3.–7.9. esillä valokuvataiteilija Stefan Bremerin kuvia. Karu ja kallioinen Klovharun saari oli vuosikymmenien ajan Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän kesäpaikka. Bremerillä oli mahdollisuus viettää saarella viikko viime vuoden heinäkuussa, jona aikana syntyi Tablossa esillä oleva kuvasarja.

Tove Jansson-näyttelyn aikana järjestetään paljon kaikille avointa oheisohjelmaa:
10.4. Toven monet kasvot -seminaaripäivänä asiantuntijapuheenvuoroja käyttävät mm. näyttelyn kuraattori, FT Tuula Karjalainen, toimittaja ja tietokirjailija Ville Hänninen, sarjakuvaneuvos Juhani Tolvanen ja taiteilijan veljentytär Sophia Jansson. Päivän päätteeksi puhujat kokoontuvat paneelikeskusteluun.
12.6. Helsinki-päivänä Ateneum-salissa esitetään Haru - Yksinäisten saari -elokuva, joka vie matkalle Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän rakkaaseen piilopaikkaan Klovharun saarelle. Tuulikki Pietilän kaitafilmikameralla kuvaamasta materiaalista elokuvan toteuttaneet Kanerva Cederström ja Riikka Tanner esittelevät elokuvan. Lisäksi viime kesänä saarella vieraillut valokuvataiteilija Stefan Bremer kertoo museon ravintolassa esillä olevista Klovharu-aiheisista kuvistaan.
9.8. Tove Janssonin 100-vuotissyntymäpäivänä esittää Birgitta Ulfsson Ateneum-salissa Toven lauluja ja runoja, ja näyttelyn kuraattori Tuula Karjalainen kertoo rakastetun taiteilijan elämästä ja taiteesta.
Nämä tapahtumat ovat kaikille avoimia eikä niihin voi ennakkoon ilmoittautua. Tarkemmat kellonajat vahvistuvat kevään aikana ja löytyvät Ateneumin nettisivuilta www.ateneum.fi/tapahtumat.

KULUVAN VUODEN JÄSENMAKSUT
Saatte lähipäivinä laskun kuluvan vuoden jäsenmaksua varten. Käytättehän maksaessanne viitenumeroa. Laskuja ei lähetetä alkuvuonna yhdistykseen liittyneille ja kuluvan vuoden jäsenmaksunsa jo maksaneille. Vuoden 2013 jäsenmaksu on voimassa laskun eräpäivään saakka.
Laskun maksettuanne voitte noutaa vuoden 2014 tarran jäsenkorttiin Ateneumin neuvontapisteestä noin viikon kuluttua jäsenmaksun maksupäivästä (tai kuitin kanssa jo aiemmin).
Ilmoitattehan myös, mikäli haluatte lopettaa jäsenyytenne yhdistyksessä.

JÄSENOHJELMA

Ma 7.4. klo 17.00 Vierailu Tove Janssonin ateljeessa
Tove Jansson vuokrasi vuonna 1944 ateljeekseen tornihuoneen Ullanlinnasta. Hän asui ja työskenteli ateljeekodissaan melkein 60 vuotta ja se on edelleen lähes alkuperäisasussaan. Taiteilijan veljentytär, Moomin Charactersin hallituksen puheenjohtaja ja taiteellinen johtaja Sophia Jansson esittelee tätinsä ateljeen Ateneumin ystäville.
Ilmoittautuminen on päättynyt ja vierailulle mukaan päässeille on ilmoitettu. Mukaan mahtuu 20 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten 4.4. Vierailu on maksuton.

To 15.5. klo 17.00 Tutustuminen Helmiä – kokoelma Wulff -näyttelyyn Villa Gyllenbergissä
Näyttelyssä nähdään harvoin esillä olleita suomalaisia maalauksia 1850-luvulta 1940-luvulle asti. Näyttelykokonaisuudessa on mukana teoksia 27 taiteilijalta ja Suomen taiteen kultakausi on erityisen hyvin edustettuna. Näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Albert Edelfelt, Alfred William Finch, Axel Gallén, Pekka Halonen, Werner Holmberg, Amélie Lundahl, Hjalmar Munsterhjelm, Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff ja Maria Wiik.
Ilmoittautuminen on päättynyt ja kaikille ilmoittautuneille on lähetetty tietoa vierailusta 17.4. kirjeitse tai sähköpostitse. Mahdollisia vapautuneita paikkoja voi tiedustella 6.5. alkaen. Mukaan mahtuu 40 Ateneumin ystävää, jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Hinta 16€ sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen sekä pullakahvit Villa Gyllenbergissä.

Ti 27.5. klo 18.00 Tutustuminen Tapiolan ateljeetaloon
Suomen Taiteilijaseuran ateljeesäätiön ateljeetalossa Tapiolassa on neljä työhuonetta ja kuusi ateljeeasuntoa. Pääsemme kuvanveistäjä Pekka Jylhän johdolla tutustumaan taloon ja sen taiteilijoihin.
Ilmoittautuminen on päättynyt ja vierailulle mukaan päässeille on lähetetty tietoa vierailusta 6.5. kirjeitse tai sähköpostitse. Mukaan mahtuu 30 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Vierailu on maksuton.

Ti 3.6. klo 17.00 Naisten matkassa -näyttelyn esittely
Sinebrychoffin taidemuseon Naisten matkassa - Teoksia Ateneumin kokoelmista -näyttely kertoo naistaiteilijoiden ulkomaille suuntautuneista matkoista siellä syntyneiden teosten kautta. Näyttely esittelee Helene Schjerfbeckin, Maria Wiikin, Elin Danielson-Gambogin, Sigrid Schaumanin, Ellen Thesleffin ja monien muiden taiteilijoiden rakastetuimpia teoksia Ateneumin taidemuseon kokoelmista. Näyttelyn kuraattori, Ateneumin amanuenssi Anne-Maria Pennonen kertoo näyttelystä Ateneum-salissa klo 17.
Ei ennakkoilmoittautumista, saliin mahtuu 135 kuulijaa. Luento on maksuton. Noutakaa sisäänpääsytarra lippukassoilta tai neuvontapisteestä ja esittäkää jäsenkorttinne Ateneum-salin ovella.

La 14.6. Kesäretki Taidekeskus Salmela 25 vuotta -juhlanäyttelyyn
Kesäkuussa teemme retken Taidekeskus Salmela 25 vuotta -juhlanäyttelyyn. Salmelan kesän taiteilijat ovat taidemaalarit Tero Laaksonen, Jussi TwoSeven, kuvataiteilijat Antti Huovinen, Lidia Joki, Pia Kousa, Susanna Pälviä, Carolina von Schantz, Kia Taegen, Netta Tiitinen sekä kuvanveistäjät Eero Hiironen ja Kauko Kortelainen. Salmelan kesän nuoreksi taiteilijaksi on valittu taidemaalari Tiina Suikkanen. Muistonäyttelyssä esillä teoskokoelmat Juhana Blomstedtilta, Kimmo Kaivannolta, Ukri Merikannolta, Esko Tirroselta ja Nina Ternolta.
Lähtö Helsingistä klo 9.00, paluuaika n. klo 18.30.
Ilmoittautuminen on päättynyt ja vierailulle mukaan päässeille lähetetään tietoa vierailusta 6.5. kirjeitse tai sähköpostitse. Mukaan mahtuu 45 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Matkan hinta 65€ sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyn ja opastuksen sekä buffet-lounaan Salmelassa.

Tulevaa jäsenohjelmaa
Syksyllä matkaamme Poriin tutustumaan Villa Maireaan, Juseliuksen mausoleumiin ja Porin taidemuseoon sekä Frankfurtiin Schirn Kunsthallen Helene Schjerfbeck -näyttelyyn, joka on toteutettu yhteistyössä Ateneumin taidemuseon ja ystävien kanssa. Frankfurtin matkan alustava ajankohta on 2.–4.10., tarkemmat tiedot matkoista seuraavassa jäsenkirjeessä.

Ilmoittautuminen
Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan tapahtuman kohdalta löytyvän linkin kautta, puhelimitse numeroon 040 171 9911 tai sähköpostitse ystavat@ateneum.fi. Ilmoittautumisen päättymisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin tilaisuuteen mahtuu, arvotaan osallistujat ja heille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa. Ilmoittautuessaan sitoutuu maksamaan tilaisuuden kohdalla ilmoitetun osallistumismaksun.

Aurinkoisia kevätpäiviä!
Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.