ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Jäsenkirje 4 / 2013
03.09.2013

 

Hyvä Ateneumin ystävä,

Suomen Taideyhdistyksen taidekokoelmat avattiin yleisölle Ateneum-rakennuksessa 13.10.1888, ja Ateneumin toiminta taidemuseona alkoi. Ensimmäisen viikon aikana museossa kävi 577 katsojaa.

Ateneumin ystävät onnittelee lämpimästi 13.10.2013
125 vuotta täyttävää Ateneumin taidemuseota!

Juhlavuoden alkajaisiksi Ateneumin ystävillä on ilo ja kunnia järjestää perjantaina 18.10. Ateneum 125 vuotta -juhlaillalliset.
Illallisesta lisää oheisessa kutsussa.
Illalliskorttien myynti alkaa maanantaina 9.9. klo 9.00.

Syntymäpäivänä 13.10. Ateneumissa järjestetään mm. kaikille avoimia Aikamatka Ateneumiin -opastuksia klo 11.30, 13.30 ja 15.30. Klo 12 FT Riitta Konttinen kertoo Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä, klo 14 pidetään Järven lumo -johdantoluento ja klo 15 keskustelutilaisuus ”Millainen on nykypäivän taiteilijayhteisö?” Ateneum-salissa. Syntymäpäivän koko ohjelma löytyy Ateneumin nettisivuilta www.ateneum.fi/tapahtumat.

Vuonna 1888 Helene Schjerfbeck viimeisteli Toipilas-maalaustaan, Akseli Gallen-Kallela työskenteli Pariisissa, Pekka Halonen, Ellen Thesleff ja Väinö Blomstedt opiskelivat Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa Ateneum-rakennuksessa ja museon ovet avattiin yleisölle ensimmäistä kertaa. 11.10. avautuvassa FOKUS: Nykytaidetta 125 vuotta sitten -näyttelyyn on koottu taideteoksia, jotka on joko tehty tai hankittu Ateneumin kokoelmaan 125 vuotta sitten. Kokoelmanäyttelyn yhteydessä nähtävässä FOKUS-näyttelyssä on useita Ateneumin taidekokoelman helmiä, joista aika on tehnyt klassikoita.

Juhlavuoden kunniaksi Ateneum järjestää myös taidekokoelmiin keskittyvän esitelmä- ja keskustelusarjan. Kerran kuussa pidettävissä lyhyissä esittelytuokioissa museon henkilökunta, taiteilijat ja kuraattorit kertovat Ateneumin ajankohtaisista taideteoksista. Luvassa on esimerkiksi kurkistuksia museon konservaattorien työhön, teosten kansainväliseen laina- ja talletustoimintaan sekä siihen, miten kokoelmahankinnat näkyvät esim. tulevassa Tove Janssoninnäyttelyssä. Katse kokoelmiin! -luentosarjan ohjelma julkaistaan syksyn aikana osoitteessa www.ateneum.fi/tapahtumat.

Järven lumo – Tuusulanjärven taiteilijayhteisö -näyttely avautuu Ateneumissa 11.10.2013.

Tuusulanjärven itärannalle syntyi 1900-luvun taitteessa taiteilijayhteisö, joka oli kooltaan pieni mutta merkitykseltään suuri. Yhteisön viidessä huvilassa asui ja työskenteli useita suomalaisen kulttuurielämän keskeisiä edustajia perheineen: kirjailija Juhani Aho taiteilijavaimonsa Venny Soldan-Brofeldtin kanssa, säveltäjä Jean Sibelius, taidemaalarit Eero Järnefelt ja Pekka Halonen sekä runoilija J. H. Erkko.
Järven lumo -näyttelyssä sukelletaan poikkeuksellisen taiteilija- ja ystäväpiirin elämään ja taiteeseen sekä kulttuurisesti ja poliittisesti mielenkiintoiseen aikaan. Näyttely valottaa taiteilijakotien arkea ja juhlaa, lasten elämää ja monipuolisesti lahjakkaiden puolisoiden merkittävää roolia osana yhteisöä. Perheet ja arki olivat vahvasti läsnä taiteellisessa työssä.
Näyttelyn ovat kuratoineet professori Riitta Konttinen ja Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.
Ateneumin ystävien ennakkoavajaiset Järven lumo-näyttelyyn pidetään keskiviikkona 9.10. klo 18–20.

Ristiveto-festivaalilla 11.–13.10. Ateneumin näyttelysaleissa järjestettävissä intiimeissä konserteissa lumoudutaan mm. Sibeliuksen, Tšaikovskin ja Griegin sävelistä. Liput Lippupalvelusta.
Tarkempaa tietoa tapahtumista löytyy Ateneumin nettisivuilta www.ateneum.fi/tapahtumat.

Ateneumin työpajassa jatkuvat kaikille avoimet työpajat lauantaisin klo 11–14 7.12. asti. Syksyn ohjelmaan voi tutustua Ateneumin nettisivuilla osoitteessa www.ateneum.fi/paja.

 

JÄSENOHJELMA

Ti 17.9. klo 17.00 Tutustuminen Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiöön ja Vallilan taiteilijataloon
Vallilan taiteilijatalossa sijaitsee Ateljeesäätiön toimiston lisäksi 125 taiteilijan työtilat. Tutustumiskäynnillä kuulemme Ateljeesäätiön toiminnasta, jonka jälkeen pääsemme kierrokselle taloon ja tutustumaan taiteilijoiden työtiloihin.
Ilmoittautuminen alkaa tiistaina 10.9. klo 9.00. Mukaan mahtuu 30 ensiksi ilmoittautunutta. Vierailu on Ateneumin ystäville maksuton.

Ke 2.10. klo 17.30 Ystäväyhdistysten yhteisilta
Ateneumin ystävät kutsuvat Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon ystäviä viettämään yhteistä iltaa Ateneumiin. Ilta alkaa Ateneum-salissa, jossa museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila kertoo Ateneumin kuulumiset ja intendentti Anna-Maria von Bonsdorff esittelee 11.10. avautuvan Järven lumo – Tuusulanjärven taiteilijayhteisö -näyttelyn. Ateneum-salista siirrymme museon kolmanteen kerrokseen Café-Bar Cubukseen, jossa kahvitarjoilu ja vapaata seurustelua.
Ilmoittautuminen alkaa torstaina 12.9. klo 9.00. Mukaan mahtuu 60 ensiksi ilmoittautunutta. Tilaisuus on Ateneumin ystäville maksuton.

Ke 9.10. klo 18.00 Järven lumo – Tuusulanjärven taiteilijayhteisö -näyttelyn ennakkoavajaiset
Kuluvan vuoden jäsenmaksunsa maksaneet saavat avec-kutsun Järven lumo – Tuusulanjärven taiteilijayhteisö  -näyttelyn ennakkoavajaisiin postitse. Tervetuloa!

Pe 18.10. klo 18.30 Ateneum 125 vuotta -juhlaillalliset
Illallisesta lisää oheisessa kutsussa.
Illalliskorttien myynti alkaa maanantaina 9.9. klo 9.00.

 

Etu Juhlaviikoille
Suomen Valokuvataiteen museossa Kaapelitehtaalla jatkuu 15.12. saakka Helsingin Juhlaviikkojen näyttely Surrealismia ja silmänlumetta 1900-luvun alun valokuvakorteissa. Näyttely on kansainvälisesti laajin katsaus 1900-luvun alkuvuosien moni-ilmeiseen valokuvatuotantoon, joka toimi inspiraation lähteenä monille tunnetuille taiteilijoille. Ateneumin ystävät saavat jäsenkorttiaan näyttämällä kaksi näyttelylippua yhden hinnalla (etu koskee normaalihintaisia lippuja 8€.)

Etu Kiasman kirjakauppaan
Ateneumin ystävät saavat jäsenkorttiaan näyttämällä 10–20 % alennuksen tuotteesta riippuen Kiasman Rosebud-kirjakaupasta.

Ilmoittautuminen
Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan joko puhelimitse numeroon 040 171 9911 tai sähköpostitse ystavat@ateneum.fi jos tapahtuman kohdalla ei muuta erikseen mainita. Ilmoittautumisen alkamisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen – myös sähköposti-ilmoittautumisista huomioidaan ensin kyseisenä päivänä klo 9 ja sen jälkeen saapuneet viestit. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa.

Aurinkoista syksyä!
Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.