ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Jäsenkirje 4 / 2012

 

Hyvä Ateneumin ystävä, 

Helene Schjerfbeck -suurnäyttely on kerännyt jo yli 120.000 kävijää. Nyt on hyvä syy tulla vielä uudelleen näyttelyyn, ihailemaan ennennäkemätöntä, kuun alussa paljastettua Schjerfbeckin teosta. Näyttelyä valmisteltaessa yksityiseltä henkilöltä lainatun teoksen löystynyttä kehyskiinnitystä korjattiin. Korjauksen yhteydessä kehyksen alta löytyi ompeleita sekä taiteilijan nimikirjaimet: Raaseporin maisema (1890) oli ommeltu toisen teoksen päälle. Valtion taidemuseon konservointilaitoksen konservaattorit tutkivat maalauksen infrapunalaitteilla ja paljastui, että sen alla on toinen maalaus. Löytynyt öljymaalaus kuvaa sylissään lasta pitelevää naista. Teos on taiteilijan signeeraama ja se ajoittuu noin vuoteen 1887. Puhdistamisen ja muiden konservointitoimenpiteiden jälkeen teos liitettiin osaksi näyttelyä Raaseporin maisema -teoksen läheisyyteen saliin 17.

Symbolismin hengessä avautuu Ateneumin kokoelmakerroksessa 16.10. Viiden näyttelysalin laajuinen kokonaisuus esittelee teoksia Ateneumin kokoelmista ja avaa näkökulmia symbolismiin ennen 52 sielua -näyttelyn avautumista. Näyttelyn teemoja ovat mm. uskonto ja mystiikka, ideamaailma sekä kuolema ja taiteilijoita mm. Akseli Gallen-Kallela, Magnus Enckell, Hugo Simberg, Väinö Blomstedt, Pekka Halonen, Ellen Thesleff ja Ville Vallgren.

52 sielua -näyttely avautuu Ateneumissa 16.11. ja on esillä helmikuulle 2013. Näyttelystä kerrotaan lisää seuraavassa jäsenkirjeessä.
Vuoden 2013 seuraava suuri näyttely esittelee Presidentinlinnan taideaarteita, jotka siirretään Ateneumiin Presidentinlinnan peruskorjauksen ajaksi. Näyttelyyn tulee tsaarien aikana hankitun keisarillisen taidekokoelman lisäksi Ateneumin kokoelmiin kuuluvia teoksia, jotka on talletettu Presidentinlinnan julkisiin ja yksityisempiin tiloihin. Luvassa on teoksia mm. Ferdinand von Wrightilta, Werner Holmbergiltä, Albert Edelfeltiltä, Ville Vallgrenilta ja Akseli Gallen-Kallelalta. Lisäksi näytteillä tulee myös jonkin verran linnan esineistöä, mm. presidentin työpöytä, kalusteita, koriste-esineitä ja astiastoja.

Ateneum-salin syksyn ohjelma liittyy Helene Schjerfbeck -näyttelyyn:
Tanssinäytelmä HS. saa kantaesityksensä 20.9. Teos pohjautuu Schjerfbeckin maalauksiin ja niiden taustalla oleviin taiteilijan elämänvaiheisiin. HS. yhdistää musiikkia, teatteria, tanssia, kuvataidetta, puhetta ja dokumentaarista materiaalia taiteilijan kirjeistä. Tanssinäytelmässä käytetään suomen ja ruotsin lisäksi saksan ja englannin kieltä. Esitys sopii sekä aiheeseen jo perehtyneille että niille, jotka eivät vielä tunne Schjerfbeckiä ja hänen tuotantoaan. Ateneumin esitysten jälkeen HS. lähtee kiertueelle Malmöhön, Lundiin, Göteborgiin ja Tukholmaan.

Ristiveto-festivaalin klassisen musiikin konserteissa tehdään ainutlaatuinen musiikillinen aikamatka Schjerfbeckin hengessä: myöhäisromantiikan hehkuvista väreistä kohti 1900-luvun niukempaa ilmaisua. Konsertit kuullaan Ateneumin näyttelysaleissa ja Ravintola Tablossa 28.–30.9.

Tarkempaa tietoa tapahtumista löytyy Ateneumin nettisivuilta www.ateneum.fi/tapahtumat.
Ateneumin ystävien jäsenkortilla pääsylipun hinta HS.-tanssinäytelmään on 16 € (normaalisti 20 €).
Lippuja tapahtumiin voi ostaa Ateneumin neuvonnasta.

Muistattehan, että Ateneumin työpajassa järjestetään ajankohtaisiin näyttelyihin liittyviä työpajoja lauantaisin klo 11–14. Tekniikka vaihtuu aiheen mukaan, tarkempi ohjelma löytyy osoitteesta www.ateneum.fi/paja.

 

Edellisessä jäsenkirjeessä kerrottu Ateneumin ystävien hallituksen valmistelema yhdistyksen sääntöjen osittainen uudistusehdotus on edennyt ja muutosesitys on melkein valmis. Sääntömuutosta käsitellään vielä hallituksen seuraavassa kokouksessa, jonka jälkeen 1.10. halukkaat voivat pyytää uuden sääntöehdotuksen sihteeriltä.
Muutosehdotus käsitellään sääntöjen mukaisesti yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa, joka kutsutaan koolle 16.10.2012.

Ystävien hallituksen tavoitteena on päivittää sääntöjä paremmin yhdistyksen nykyistä toimintaa vastaaviksi ja yhdistyksen toiminnan monipuolistamiseksi. Sääntömuutos mahdollistaisi yhdistykselle uusia toimintamuotoja, mm. erilaisia markkinointi- ja varainkeruutoimenpiteitä. Säännöt on myös tarkoitus päivittää Patentti- ja rekisterihallituksen antamia ohjeita vastaaviksi mm. toiminnantarkastuksen osalta.

Merkittävimmät ehdotetut sääntömuutokset ovat seuraavat:

1.    Uusien sääntöjen myötä yhdistys voisi varojen kartuttamiseksi järjestää keräyksiä, arpajaisia ja maksullisia tapahtumia jäsenistön lisäksi myös suurelle yleisölle.
2.    Yhdistys voi hakea ja vastaanottaa apurahoja ja avustuksia.
3.    Yhdistyksen henkilöjäsenet voisivat äänestää kokouksissa myös valtakirjalla.
4.    Yhdistyksen purkamiseen vaadittava äänienemmistö halutaan nostaa 3/4 eli samaan äänimäärään, mikä vaaditaan sääntömuutokseen (nykyisissä säännöissä yhdistyksen purkamiseen vaaditaan 2/3 äänimäärä.)

KOKOUSKUTSU – tiistaina 16.10.2012 klo 17.00 Ateneumin ystävät ry:n YLIMÄÄRÄINEN KOKOUS Lindström-salissa (Ateneumin 2. krs.).
Kokouksessa käsitellään yhdistyksen hallituksen tekemää sääntömuutosehdotusta. Ehdotuksen voi pyytää sihteeriltä 1.10. jälkeen.
Toivotan lämpimästi koko jäsenistön tervetulleeksi kokoukseen!

 

JÄSENOHJELMA

Ti 25.9. klo 17.00 Helene Schjerfbeck ja El Greco
Helene Schjerfbeck-näyttelyn kuraattori Leena Ahtola-Moorhouse kertoo Schjerfbeckin El Greco -tulkinnoista Ateneumin Lindström-salissa.
Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 19.9. klo 9.00. Esittely on Ateneumin ystäville maksuton, mukaan mahtuu 30 ensiksi ilmoittautunutta.

La 13.10. klo 9.30–11 Ystäväbrunssi
Helene Schjerfbeck-näyttelyn viimeisenä viikonloppuna Ateneumin museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila kertoo näyttelyn sujumisesta ja tunnelmista Ravintola Tablossa.
Brunssin hinta on 12,50 € / henkilö, talon kuohuviini brunssin yhteydessä 3 € / lasi.
Varaukset ravintola Tablosta: ateneum@capitalcatering.fi pe 5.10. mennessä.
Sisäänkäynti museoon Ateneuminkujan puolelta yhdistyksen jäsenkortilla klo 9.30 alkaen.

Ke 17.10. klo 17.30 Symbolismin hengessä -esittely
Näyttelyn kuraattori kokoelmapäällikkö Erkki Anttonen esittelee näyttelykokonaisuuden Ateneumin ystäville ja kertoo sen teemoista.
Ilmoittautuminen alkaa torstaina 11.10. klo 9.00. Esittely on Ateneumin ystäville maksuton.

Ke 14.11. klo 18–20 Ennakkoavajaiset 52 sielua – Symbolismin maisema 1880–1910 -näyttelyyn
Ystävien ennakkoavajaiset 52 sielua -näyttelyyn järjestetään keskiviikkona 14.11. Ainutlaatuiseen symbolistiselle maisemamaalaukselle omistettuun suurnäyttelyyn tulee esille suuri valikoima vuosien 1880 ja 1910 välillä maalattuja runollisia, mystisiä ja aistivoimaisia tulkintoja luonnosta. Näyttely keskittyy Gauguinin, Van Goghin, Munchin, Mondrianin, Kandinskyn, Monet'n ja Whistlerin kaltaisten tunnettujen mestarien maisemiin. Lisäksi mukana on tuttuja eurooppalaisnimiä, kuten Hammershøi, Hodler, Signac, Strindberg, Leighton ja Millais. Suomalaistaiteilijoista ovat mukana Väinö Blomstedt, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg ja Ellen Thesleff. Näyttelyssä on esillä kaikkiaan 52:n taiteilijan teoksia.

Avec-kutsu ennakkoavajaisiin postitetaan kaikille kuluvan vuoden jäsenmaksun maksaneille marraskuun alussa.

52 sielua-näyttely aiheuttaa poikkeuksia museon sisäänpääsymaksuihin. Ateneumin ystävien maksuton sisäänpääsy ei ole voimassa näyttelyn aikana, mutta jäsenkortilla pääsylipun hinta on 10 € (normaalisti 15 €).

Tulevaa ohjelmistoa:
Loppuvuoden jäsenohjelmassa on luvassa retki Turun taidemuseon Mäntän medicit - Kultakauden klassikoita Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta -näyttelyyn sekä vain ystäville avoin työpaja. Niistä tarkemmin seuraavassa jäsenkirjeessä.

Ilmoittautuminen
Ateneumin ystävien jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan joko puhelimitse numeroon 040 171 9911 tai sähköpostitse ystavat@ateneum.fi jos tapahtuman kohdalla ei muuta erikseen mainita. Ilmoittautumisen alkamisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen – myös sähköposti-ilmoittautumisista huomioidaan ensin kyseisenä päivänä klo 9 ja sen jälkeen saapuneet viestit. Yhdistyksellä on ainoastaan yksi puhelinlinja, joka saattaa olla hyvinkin varattu suosituimpiin tilaisuuksiin ilmoittauduttaessa. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa.

Aurinkoista syksyä!
Pasi

Muutokset mahdollisia.