ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Jäsenkirje 3 / 2014
18.06.2014

 

Hyvä Ateneumin ystävä,

Kansallisgallerian säätiön hallitus valitsi Ateneumin uudeksi museonjohtajaksi FT Susanna Petterssonin. Hän siirtyy tehtävään Suomen Lontoon instituutin johtajan paikalta. Aikaisemmin hän on työskennellyt mm. Alvar Aalto -säätiön ja -museon johtajana sekä eri tehtävissä Kansallisgalleriaa edeltäneessä Valtion taidemuseossa, aikoinaan myös Ateneumin ystävien sihteerinä. Ateneumin johtajana hän aloittaa lokakuussa.
Onnittelemme Susannaa ja toivotamme hänet tervetulleeksi takaisin Ateneumiin!

Elokuussa Ateneumissa järjestetään paljon oheisohjelmaa Tove Jansson -näyttelyyn:
9.8. Tove Janssonin 100-vuotissyntymäpäivänä esittää Birgitta Ulfsson Ateneum-salissa Toven lauluja ja runoja klo 14 ja 16, ja näyttelyn kuraattori Tuula Karjalainen kertoo rakastetun taiteilijan elämästä ja taiteesta klo 15. Työpajassa tehdään seppeleitä klo 11–14.
13.8. professori Tapio Markkanen luennoi Ateneum-salissa klo 17 aiheesta Tähtitiedettä Muumilaaksossa. Tove Janssonin tiedetään olleen kiinnostunut tähtitieteestä ja Muumilaaksoa uhkaa jo toisessa muumikirjassa pelottava pyrstötähti. Professori Markkanen esittelee luennolla tähtitiedettä Muumilaakson asukkaiden näkökulmasta.
21.8. Taiteiden yönä klo 19 esitetään Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän Euroopan matkoilla kuvaamasta kaitafilmimateriaalista koostettu dokumenttielokuva Tove ja Tooti Euroopassa. Lisäksi ohjelmassa on työpaja, sadunkerrontaa ja näyttelyesittely.
31.8. klo 15 esitetään Ateneum-salissa Muumilaakson vanki -dokumenttielokuva. Se kertoo tarinan taidemaalarista, joka nousee maailman maineeseen kirjallisen tuotantonsa kautta. Muumin menestystarina kilpaili taidemaalari-uran kanssa läpi Tove Janssonin elämän. Käsikirjoitus perustuu Toven kirjeenvaihtoon valokuvaaja Eva Konikoffin, sulhanen Atos Wirtasen sekä vanhempien Viktor Janssonin ja Signe Hammarsten-Janssonin kanssa. Dokumentin on ohjannut Charlotte Airas.
Nämä tapahtumat ovat kaikille avoimia eikä niihin voi ennakkoon ilmoittautua. Noutakaa sisäänpääsytarra kassalta tai neuvonnasta ennen Ateneum-saliin menoa. Tarkempaa tietoa tapahtumista löytyy Ateneumin nettisivuilta www.ateneum.fi/tapahtumat.

 

KESÄETUJA!

Ateneumin museokaupasta Tove Janssonin taideteoksista tehdyt tarjottimet kesätarjouksena –6€!
Mystinen maisema, Sininen hyasintti ja Puutarha -teoksista on tehty taidetarjottimet Tove Jansson -näyttelyn kunniaksi. Nyt ystäville kesäetuna isot tarjottimet 29–42€ (norm. hinta 35–48€), pieni tarjotin 19€ (norm. hinta 25€). Alennuksen saa näyttämällä jäsenkortin kassalla. Tarjous on voimassa Ateneumin ystäville 31.7.2014 asti.
Tarjottimet ovat saatavilla vain Ateneumin museokaupasta ja niitä on rajoitettu erä!

Helsingin taidemuseon Tennispalatsin näyttelyyn Maaria Wirkkala. Avopaikka – Carte Blanche pääsee Ateneumin ystävien jäsenkorttia näyttämällä kaksi yhden hinnalla (10€) 1.–13.7. välisenä aikana.

 

JÄSENOHJELMA

Pe 8.8. Tove Janssonin monumentaalimaalaukset sekä Tove ja saaristo -näyttely Porvoon taidetehtaassa
Teemme retken katsomaan Tove Janssonin monumentaalimaalauksia Haminan seurahuoneella, Kotkan lastenkulttuurikeskuksessa ja Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa. Matkalla poikkeamme Porvoon taidetehtaan Tove ja saaristo -näyttelyyn. Lähtö Helsingistä klo 10 ja paluu n. klo 18.
Ilmoittautuminen tämän linkin kautta. Sitovat ilmoittautumiset 30.6. mennessä. Mukaan mahtuu 50 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten 1.7.
Hinta 55€ sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt, sekä opastuksen ja lounaan Porvoon Taidetehtaalla.

La 16.8. Serlachiuksen taidemuseo Gösta ja Taiteilijatoveruutta -näyttely Hämeenlinnassa
Teemme retken Serlachiuksen taidemuseo Göstaan, jonka laajennusosa avautui kesäkuun alussa. Esillä on mm. pop-taidetta esittelevä Superpop!-näyttely sekä Eija Liisa Ahtilan Tutkimuksia draaman ekologiasta 1 -videoinstallaatio. Paluumatkalla käymme Hämeenlinnan taidemuseon Taiteilijatoveruutta -näyttelyssä, joka esittelee Helene Schjerfbeckin, Maria Wiikin, Helena Westermarckin ja Ada Thilénin yhteistä taivalta ja sen varrella syntyneitä mestariteoksia. Näyttelyn on kuratoinut emeritaprofessori Riitta Konttinen.
Lähtö Helsingistä klo 7.30 ja paluu n. klo 18.15.
Ilmoittautuminen tämän linkin kautta. Sitovat ilmoittautumiset 30.6. mennessä. Mukaan mahtuu 50 Ateneumin ystävää, jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten 1.7.
Hinta 79€ sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset museoissa sekä lounaan ravintola Göstassa.

Ke 3.9. klo 17.00 ja 18.30 Opastettu kierros Hietaniemen hautausmaan Taiteilijanmäelle
Hietaniemen hautausmaan Taiteilijakukkulalla lepää noin 50 erittäin ansioitunutta taiteilijaa, mm. ensimmäiseksi vuonna 1943 kukkulalle haudattu Akseli Gallen-Kallela. Teemme opastetun kierroksen Taiteilijakukkulalla.
Ilmoittautuminen tämän linkin kautta 7.–14.8. välisenä aikana. Mukaan mahtuu 20 Ateneumin ystävää kumpaankin ryhmään, jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten 15.8.
Opastuskierroksen hinta on 3€.

5.–6.9. Mesenaatti Maire Gullichsen – taidematka Poriin
Matkan aikana teemme kulttuurikierroksen Noormarkun ruukkialueella ja tutustumme Villa Maireaan. Vuonna 1939 valmistunut modernismia edustava rakennus on yksi tyylilajinsa onnistuneimmista luomuksista ja lukeutuu Alvar Aallon tunnetuimpiin teoksiin. Villa Mairea on kokonaistaideteos, jossa on esillä harvinainen kokoelma suomalaista ja kansainvälistä taidetta ja muotoilua.
Teemme opastetun kierroksen Porin taidemuseossa, jossa on esillä mm. näyttely Pioni, lilja ja ruusupuu - Maire Gullichsen ja modernismi.
Lisäksi vierailemme Käppärän hautausmaalla sijaitsevassa uusgoottilaista tyyliä edustavassa Juséliuksen mausoleumissa, jonka freskot ovat Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemat. Hänen maalaamansa alkuperäiset freskot tuhoutuivat tulipalossa, nykyiset freskot ovat taiteilijan pojan Jorma Gallen-Kallelan maalaamia kopioita.
Lähtö Helsingistä perjantaina 5.9. klo 7.30 ja paluu lauantaina 6.9. n. klo 17.30
Ilmoittautuminen tämän linkin kautta. Sitovat ilmoittautumiset 30.6. mennessä. Mukaan mahtuu 30 Ateneumin ystävää, jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten 1.7.
Hinta 270€ (yhden hengen huoneessa) / 240€ (kahden hengen huoneessa) sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa, kaksi lounasta, illallisen kalaravintola Merimestassa sekä majoituksen Sokos Hotel Vaakunassa.

1.–3.10. Taidematka Frankfurtiin
Matkalla tutustumme mm. Helene Schjerfbeck -näyttelyyn Schirn Kunsthallessa, Städel-museon kokoelmiin, Museum für Moderne Kunstiin ja Frankfurter Kunstvereinin Matters of Time, Artists from Finland -näyttelyyn.
Lisätietoa matkasta ja matkaohjelma.
Ilmoittautuminen tämän linkin kautta. Mukaan mahtuu 25 Ateneumin ystävää.

Tulevaa jäsenohjelmaa
Syksyllä vierailemme mm. Edward Munch – Elämän tanssi -näyttelyssä uudistetussa Didrichsenin taidemuseossa sekä Kuvan paino – Antti Tanttu Tarvaspään vieraana -näyttelyssä. Kannattaa jo myös merkitä kalenteriin 15.10., silloin järjestetään Sibelius ja taiteen maailma -näyttelyn ennakkoavajaiset. Näistä ja muusta loppuvuoden ohjelmasta tarkempaa tietoa seuraavassa jäsenkirjeessä.

Ilmoittautuminen
Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan tapahtuman kohdalta löytyvän linkin kautta, puhelimitse numeroon 040 171 9911 tai sähköpostitse ystavat@ateneum.fi. Ilmoittautumisaika mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin tilaisuuteen mahtuu, arvotaan osallistujat ja heille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa. Ilmoittautuessaan sitoutuu maksamaan tilaisuuden kohdalla ilmoitetun osallistumismaksun.

Mukavaa kesää!

Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.