ti, pe 10-18 | ke, to 9-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Ismo Kajander: Majakovskille, 2012

 

Ismo Kajanderin (s.1939) esinekooste Majakovskille on yksi Ateneumin uusimmista hankinnoista. Kuten monet Kajanderin teoksista, se on saanut alkunsa esinelöydöstä: taiteilija löysi teoksen perustana olevan pinkan hiiltyneitä ilmaisjakelulehtiä Helsingistä Kapteeninpuistikon ulkomuuntajakopin päältä. Teoksen nimi viittaa venäläiseen runoilijaan Vladimir Majakovskiin ja hänen tuotantoonsa. Majakovski (1893-1930) oli vallankumousrunoilija, jonka runous kietoutui tiukasti sekä Neuvosto-Venäjän että Majakovskin rakkauselämän vaiheisiin. Ismo Kajanderia on kiehtonut erityisesti eräs Majakovskin Pilvi housuissa –runokokoelman (1915) kohta. Siinä kuolemaantuomittu mainostaa viimeisinä sanoinaan van Houten –kaakaota, koska yhtiö on luvannut pitää huolta tuomitun perheestä tämän kuoleman jälkeen. Yksilö on siis valmis myymään ihanteensa, kunhan hinnasta sovitaan.

Kajanderin teoksen tummanpunainen sulka ja hiiltynyt paperipino on mahdollista nähdä intomielisen runoilijan ja neuvostotodellisuuden välisen ristiriidan monumenttina. Tai kuten Majakovski itse totesi yhdessä viimeisistä runoistaan:

Niin kuin sanotaan –
”leikki on loppu”
rakkauden laiva
on murskaantunut arjen riuttaan.

Arjen ristiriidoista kumpusi kuitenkin kirkasta runoutta, mitä hiiltyneen lehtipinkan väleistä punkevat metallipallot ilmentävät. Toisaalta teos voidaan nähdä myös kommenttina jalustalle noston vaaroista. Majakovski oli ollut Neuvosto-Venäjän palveluksessa siitä huolimatta, että hän ymmärsi systeemin etenevän väärään suuntaan, ja Majakovskin itsemurhan jälkeen Stalin virallisti hänen asemansa Neuvostoliiton ylimpänä runoilijana.

Ismo Kajanderin ja Erkki Pirtolan keskustelua Kajanderin taiteesta ja muun muassa Majakovskille-teoksesta löytyy Erkki Pirtolan tekemästä videosta:  http://www.youtube.com/watch?v=brSdGX0AToc