ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Helene Schjerfbeck: Punaiset omenat, 1915

 

Täysi vadillinen punaisia omenoita auringonpaisteessa, taustalla taiteilijan rakastaman hortensian kukkia hopeamaljakossa - Helene Schjerfbeck on maalannut asetelman kirkkain, aistillisuutta hehkuvin värein. Yksi omena on pudonnut valossa kylpevälle pöytäliinalle -  kuin korostamaan asetelman yltäkylläisyyttä.

Punaisten omenoiden keskellä on yksi vihreä. Vastavärinä vihreä muodostaa kontrastin punaisen kanssa. Taustan harmaanviolettia tehostaa appelsiinin keltainen. Tumman taustan vastapainona puolestaan on etualan kirkas, jauhomainen valkoinen, jota on verrattu myös kerrokseen vastasatanutta lunta. Värit saavuttavat täyden voimansa vastakohtien kautta.

Helene Schjerfbeck maalasi asetelmia kautta koko poikkeuksellisen pitkän, seitsemänkymmentä vuotta kestäneen uransa ajan. Kun henkilö- ja muotokuvissa oli aina kysymys maalarin ja mallin välisestä vuorovaikutuksesta, asetelmissa taiteilija saattoi syventyä puhtaasti maalauksellisiin ongelmiin ja niiden ratkaisuihin. 1910-luvun asetelmissa Schjerfbeckin värinkäyttö vapautui. Hän siirtyi yhä enemmän aiheen kuvaamisesta värien itsenäisen olemuksen tutkimiseen ja kuvaamiseen. Värin intensiteetti, sen ohuus, paksuus ja rakenne; väri fyysisenä aineena, sen oma materiaalinen todellisuus, nousivat pääosaan.

Punaisissa omenoissa piirustuksellisuus ja jopa kuvattava aihe jäävät taustalle, kun loistavat värit ja valo saavat jakamattoman huomion. Schjerfbeck on käyttänyt myös uutta tekniikkaa, palettiveitsellä levitettyä väriä. Paksulti levitetty värimassa rinnastuu värin ilmaisulliseen voimakkuuteen.

Punaiset omenat oli ensimmäinen teos, joka hankittiin Ateneumin kokoelmiin lääkäripariskunta Yrjö ja Nanny Kauniston vuoden 2005 suureen teoslahjoitukseen liittyneen nimikkorahaston varoin. Näin Ateneumin taidemuseon Kauniston kokoelmaan liitettiin vuonna 2008 maalaus, jota Helene Schjerfbeckin ystävä ja tukija Einar Reuter oli aikoinaan tarjonnut ostettavaksi Yrjö Kaunistolle.