ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Avain lasten Ateneumiin

 

Tämä opas on tehty lapsille ja heidän seurassaan kulkeville aikuisille. Olemme valinneet oppaaseen muutamia Ateneumin suosituimpia taideteoksia. Jokaisesta teoksesta on kirjoitettu lyhyt opastus, jonka avulla aikuisen on helppo kertoa lapsille Ateneumin teoksista. Tarjolla on tietoa teoksista ja niiden tekijöistä sekä kysymyksiä, jotka aktivoivat ja kannustavat lapsia itse syventymään taiteeseen.

Ateneumissa nähtävää riittää, mutta kaikkea ei kannata katsoa samalla kertaa. Sopiva kesto kierrokselle on 45 minuuttia. Kannattaa siis valita 4–5 teosta ja tutustua niihin huolella. HUOM! Kokoelmien esillepano museossa vaihtelee, mutta sivun yläreunan hakutoimintoa käyttämällä voit tarkistaa onko teitä kiinnostava teos juuri nyt Ateneumissa esillä.

Ennen kierroksen alkua on hyvä muistuttaa lapsia museon erityissäännöistä. Teokset ovat mittaamattoman arvokkaita, joten teoksiin ei saa koskea. Pelkkä hipaisukin on ehdottomasti liikaa. Suurissa saleissa ääni kaikuu, ja pienikin hälinä aiheuttaa kovan metelin. Museossa on usein monta opastusryhmää yhtä aikaa. Valitkaa siis teos, joka ei ole liian lähellä toista ryhmää. Ateneumin neuvonnasta voit tarkistaa päivän opastustilanteen.

Avain lasten Ateneumiin -oppaan tekstit on tehty aikuisen avuksi, ja ne soveltuvat sellaisenaan opastukseksi museon teoksiin. Teksteissä vuorottelevat lyhyet tietopätkät ja kysymykset. Pohtikaa niitä yhdessä. Kannattaa istuutua lattialle ja tutustua taideteoksiin kaikessa rauhassa.

Oppaan tekstit perustuvat omiin lapsi- ja koululaisopastuksiimme Ateneumin taidemuseossa. Tarjoamme monen vuoden opastuskokemuksemme teille avuksi, ja toivotamme avartavaa, opettavaista ja ennen kaikkea hauskaa museovierailua!

Selina Finne (SF)
Emmi Jäkkö (EJ)


Lataa Avain lasten Ateneumiin pdf-muodossa (12 sivua).

Oppaaseen valitut teokset:

Akseli Gallen-Kallela: Ensi opetus

Albert Edelfelt: Pariisin Luxembourgin puistossa

Johannes Takanen: Andromeda

Werner Holmberg: Kyröskoski

Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset (Kaski)

Akseli Gallen-Kallela: Aino-taru

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli

Helene Schjerfbeck: Pikkusiskoaan ruokkiva poika

Ferdinand von Wright: Taistelevat metsot