ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
Neuvonta: 0294 500 401
Vaihde: 0294 500 200
Opasvaraukset: 0294 500 500 (ma-pe 9-15)
 

Aino-taru

 

Akseli Gallen-Kallela: Aino-taru
1891, öljymaalaus, 154 x 308 cm

Akseli Gallen-Kallela oli innostunut Kalevalasta, ja hän onkin kuvannut monet Kalevalan henkilöistä ja tapahtumista. Ainon tarina oli ensimmäinen Kalevalatarina, jonka Gallen-Kallela kuvasi. Taiteilija on halunnut maalata Ainon koko tarinan, joten yksi kuva ei hänen mielestään ollut riittävästi. Aino-maalauksessa on kolme kuvaa, eli se on triptyykki.

Palauttakaa mieliin Ainon tarina. Huomaatteko missä järjestyksessä kuvat kulkevat?

Akseli Gallen-Kallela oli häämatkalla Karjalassa, ihastui kauniiseen maisemaan ja päätti ryhtyä maalaamaan Aino-maalausta. Taiteilija tarvitsi mallit maalaukseensa, ja kukapa olisi sopinut paremmin kauniin Ainon malliksi kuin taiteilijan oma vaimo Mary. Hän on ollut Ainon mallina kaikissa kolmessa kuvassa. Marysta otettiin myös valokuvia taulua varten, ja myöhemmin onkin löytynyt iso pino valokuvia, joissa Mary juoksee rantavedessä ja pärskyttää vettä.

Väinämöisen malli on Karjalasta, Rimmin Uljaska niminen mies. Väinämöisen malli jäi Karjalaan kun taulun maalaaminen oli vielä kesken, joten taiteilijan vaimo toimi itse asiassa myös Väinämöisen mallina. Hän puki päälleen parrat ja vaatteet ja seisoskeli pensaikossa monta tuntia. Mary-vaimo oli tärkeä apu taiteilijalle ja hän ompeli myös kaikki maalauksessa näkyvät vaatteet.

Akseli Gallen-Kallela maalasi pienimmätkin yksityiskohdat – kalat, koivun lehdet ja veden pärskeet – erityisen tarkasti. Maalauksen tuli olla taiteilijan mielestä myös mahdollisimman suomalainen – onhan Kalevala Suomen kansalliskirja. Taulua esiteltiin myös ulkomailla, ja taiteilija toivoi katsojien ihastuvan Suomeen ja suomalaisuuteen maalauksensa perusteella.

Mitä erityisen suomalaista löydät maalauksesta?

Mitä vuorokauden aikoja maalaukseen on kuvattu?

Sen lisäksi, että Akseli Gallen-Kallela oli taitava maalaamaan, hän oli myös erittäin kätevä puutöissä. Hän valmisti itse jopa kotinsa huonekalut. Taiteilija on tehnyt taulun kehykset puusta ja maalannut ne sitten kultamaalilla. Kehykset on kaiverrettu samanlaisilla koristeilla joita taiteilija näki vanhojen karjalaisten talojen seinähirsissä. Kehyksiin taiteilija on kirjoittanut Ainon tarinan niitä varten, jotka eivät sitä tunne. EJ