Tue, Fri 10–18 | Wed, Thu 10–20 | Sat, Sun 10-17
Information: +358 (0)294 500 401
Operator: +358 (0)294 500 200
Guided tours: +358 (0)294 500 500 (Mon-Fri 9-15)

IKEA yhdessä Ateneumin kanssa Carl Larssonin hyvän elämän jäljillä
09.02.2012

 

Ruotsalaisen maalaustaiteen ikoni Carl Larsson (1853-1919) osasi ikuistaa maalauksiinsa ruotsalaisen kansankodin arjen idyllisen tunnelman. IKEA on mukana hyvän elämän jäljillä tukien pääyhteistyökumppanina Ateneumissa 10. helmikuuta avattavaa Carl Larsson -näyttelyä.

Ateneumissa 10.2.-29.4.2012 esillä oleva Carl Larsson - Hyvän elämän jäljillä -näyttely keskittyy kuvaamaan erityisesti Larssonin kotiaiheita. Näyttely esittelee Carl ja Karin Larssonin myös mm. huonekalujen ja taidekäsitöiden suunnittelijoina.

"Carl Larssonin maalauksissa nähtävä arjen ja kodin kuvaus on olennainen osa Ruotsia ja samalla tärkeä inspiraation lähde IKEA-suunnittelulle. Kodin ja perheen merkitys näkyy teoksissa, eikä arkielämän jälkiä haluttu piilotella. IKEAn juuret ovat samassa tyyli- ja arvomaailmassa", sanoo Laura Saksala, IKEA Oy:n PR-päällikkö.

"Ateneumin yhteistyö IKEAn kanssa tämän näyttelyn yhteydessä on luontevaa etenkin siksi, että IKEA on osaltaan tuonut tutuksi Carl Larssonin kodin kuvastoa tämän päivän ihmisille. Yhteistyö linkittyy sujuvasti tapaan, jolla välitämme museovieraille näyttelyn teemoja:
kotia, perhettä ja yhteisöllisyyttä", sanoo Ateneumin museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila.

Larssonin suuria innoittajia olivat taiteilijavaimo Karin, lapset ja koti Taalainmaalla Sundbornissa. Kuvamaailmassa näkyvät iloisen ja positiivisen arkielämän lisäksi Carlin ja Karinin rakkaus kodin arkeen ja sen esteettiseen ympäristöön. Kepeä ja valoisa tyyli on ollut kodinsisustuksen ihanteena jo sukupolvien ajan.

"Larssonin maalausten kuvamaailma on perheen arkielämän ylistystä. Koti oli kaikkia perheenjäseniä varten, ja siellä elämisen jäljet saivat näkyä. Karinin kädenjälki modernin ajan sisustajana näkyy teoksissa selvästi. IKEAn visio on luoda parempi arki mahdollisimman monelle ja tarjota käytännöllisiä sisustusratkaisuja kodin arkeen. Yhtymäkohta Larssonin maailmaan ja erityisesti tähän Ateneumin näyttelyyn on harvinaisen voimakas ja hedelmällinen", Saksala jatkaa.

Luontevia yhteistyömuotoja läpi näyttelykokemuksen

IKEA on mukana museotiloissa käytössä olevin kalustein, niin näyttely- kuin yleisötiloissa. Näyttelytiloissa IKEAn kalusteita on käytössä levähdystiloissa, Elina Brotheruksen, Riikka Toivasen ja Maiju Tokolan Perhe kuvassa -näyttelyssä ja Alexander Reichsteinin Kotona-tilateoksessa. Lisäksi IKEA on toteuttanut lasten puuhanurkkauksen Ateneumin sisäpihalla.

IKEAn ja Ateneumin yhteistyön tuloksena on syntynyt myös 31.3.2012 järjestettävä Sisustusklinikka-tapahtuma. Kiinnostavat luennoitsijat kertovat tuolloin tarkemmin Carl ja Karin Larssonin kodin maailmasta sekä siitä, miten suhteemme arkeen ja sisustamiseen on aikojen saatossa muuttunut. Sisustusklinikalla kuullaan mm. IKEA-professori Saara Taalaksen mielenkiintoisia ajatuksia.

Yhteistyö Ateneumin kanssa on luonteva jatkumo viime syksyn yhteistyölle Turun taidemuseon kanssa, kun IKEA tuki museon Carl Larsson - Unelmia harmoniasta -näyttelyä.  

Lisätietoja:

Laura Saksala, PR-päällikkö, IKEA Oy, puh. (050) 377 6669, laura.saksala@ikea.com, www.IKEA.fi
Marja Istala Kumpunen, tiedotuspäällikkö, Ateneum, puh. (050) 555 3551, mik@ateneum.fi

 

IKEA
Ingvar Kampradin 1943 perustama IKEA tarjoaa laajan valikoiman hyvin suunniteltuja kodinsisustustuotteita niin edulliseen hintaan, että mahdollisimman monella on varaa niihin. Yrityksen tavoitteena on tarjota parempi arki meille tavallisille ihmisille. Tällä hetkellä 40 maassa toimii yhteensä 333 IKEA-tavarataloa, joista 293 on IKEA-konsernin omistuksessa. Viime vuonna IKEA-konsernin omistamissa tavarataloissa vieraili 626 miljoonaa kävijää, ja konserni työllistää 131 000 työntekijää.  Suomessa on neljä IKEA-tavarataloa: Espoossa, Vantaalla, Raisiossa ja Tampereella. Seuraava IKEA-tavaratalo avataan Kuopioon kesällä 2012. IKEA Oy on valittu vuosina 2011 ja 2012 Suomen parhaaksi työpaikaksi Great Place to Work -listauksessa. Lisätietoja osoitteesta www.IKEA.fi

Ateneumin taidemuseo - Suomen kansallisgalleria
Ateneumin taidemuseolla on maamme laajimmat taidekokoelmat, joukossa rakastetuimmat suomalaisten mestareiden teokset. Kokoelmaan kuuluu yli 20.000 teosta: maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja piirustuksia 1750-luvulta aina 1950-luvulla aloittaneiden taiteilijoiden tuotantoon saakka. Museossa jatkuvasti esillä olevan kokoelmanäyttelyn ohella Ateneumissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä sekä näyttelytoimintaa täydentäviä tapahtumia, työpajoja, opastuksia, luentoja, tanssi-, teatteri- ja musiikkiesityksiä sekä poikkitaiteellista ohjelmaa.