Tue, Fri 10–18 | Wed, Thu 10–20 | Sat, Sun 10-17
Information: +358 (0)294 500 401
Operator: +358 (0)294 500 200
Guided tours: +358 (0)294 500 500 (Mon-Fri 9-15)

Mikä on perhe?

 

Jokaisella Ateneumin näyttelyvieraalla omat kokemuksensa perheestä ja kodista. Perhe kuvassa on Larssonin teosten keskeltä löytyvä pienoisnäyttely, johon on haastateltu yhdeksän erilaisen perheen jäseniä. Kuuluuko ex-anoppi uusperheeseen vai ei? Miten juuri tämä perhe on muodostunut? Mitä kahden äidin perhe täyttää lomakkeiden isä-kohtaan? Mikä on lasten mielestä hauskinta heidän perheessään?

Haastattelut, valokuvat ja äänitteet tuovat ulottuvillemme palasia näiden tavallisten suomalaisten ulkoisesti hyvin erilaisista perhemuodoista. Perheille yhteistä on ainakin toive oman perheen hyvinvoinnista sekä yhteisen ajan löytymisestä.

Näyttelytyöryhmään kuuluvat psykologit Riikka Toivanen ja Maiju Tokola sekä valokuvaaja Elina Brotherus.

"Työ lähti käyntiin kahvipöytäkeskustelusta. Ihmettelimme sitä, miten itsensä aivan luontevasti perheeksi tuntevilla on usein viranomaisten silmissä vaikeuksia tulla kohdelluiksi sellaisina", Maiju Tokola kertoo.

"Halusimme näyttää erilaisia ja kuitenkin niin samanlaisia perhekokoonpanoja ja päivittää nykyaikaan sekä avartaa suomalaista perhekäsitystä. Myös katsojat voivat ottaa osaa keskusteluun ja vastata näyttelytilassa joihinkin samoihin kysymyksiin, joita esitimme haastatelluille äideille, isille, puolisoille, lapsille ja isovanhemmille."

Teksti: Satu Itkonen