Tue, Fri 10–18 | Wed, Thu 10–20 | Sat, Sun 10-17
Information: +358 (0)294 500 401
Operator: +358 (0)294 500 200
Guided tours: +358 (0)294 500 500 (Mon-Fri 9-15)

Andromeda

 

Johannes Takanen: Andromeda
1882, marmoriveistos, korkeus 82 cm

Tämä veistos on kuva kauniista naisesta. Kun veistosta katsoo eri puolilta, huomaa, ettei nainen ole yksin. Muutaman kymmenen senttimetrin päässä naisen varpaista on merihirviön ammottava kita. Naisella on kahleet jaloissaan, hän ei pääse pakoon.

Nainen on prinsessa Andromeda. Tarina Andromedasta on tuhansia vuosia vanha kreikkalainen kertomus. Prinsessan äiti oli kuningatar Kassiopeia, joka kuvitteli olevansa maailman kaunein. Päivät pitkät hän kulutti omalla kauneudellaan kerskuen. Eräänä päivänä kuningatar meni liian pitkälle. Hän ilmoitti olevansa kauniimpi kuin nereidit, merenjumalan 50 kuvankaunista tytärtä. Tästä raivostuneena merenjumala Poseidon uhkasi nostattaa merestä hirviön, joka tuhoaisi Kassiopeian koko valtakunnan, söisi ihmiset suihinsa ja hajottaisi rakennukset. Oli ainoastaan yksi keino välttää valtakunnan tuho. Kuningatar joutui kahlehtimaan tyttärensä, prinsessa Andromedan rantakallioon ja uhraamaan hänet merihirviölle. Näin valtakunta pelastuisi.

Miltä Andromeda näyttää? Kuvittele itsesi Andromedan paikalle, miten sinä käyttäytyisit?

Andromeda on tyynen rauhallinen. Välinpitämättömän näköisenä hän sukii hiuksiaan, aivan kuin pelottavaa merihirviötä ei olisi olemassakaan. Sinä ehkä käyttäytyisit toisin; kiljuisit, taistelisit vastaan tai yrittäisit kahleista huolimatta paeta. Se, ettei prinsessa pyri pakoon on taiteilija Johannes Takasen valinta. Jos sinä tekisit kuvan Andromedasta, voisit tehdä vastaan taistelevan tai kirkuvan prinsessan.

Oikeastaan Andromedalla on täysi syy olla rauhallinen. Korkealla taivaalla lentää Perseus, poika, jolla on siivet kantapäissään. Hän näkee pulaan joutuneen prinsessan rantakalliolla ja syöksyy apuun. Perseus surmaa merihirviön ja saa Andromedan puolisokseen. Elettyään hyvän yhteisen elämän Andromeda ja Perseus muuttuvat tähdiksi taivaalle. Monet taivaan tähdistä ja tähtikuvioista ovat saaneet nimensä antiikin tarinoiden mukaan. Taivaalla on myös esimerkiksi Kassiopeian tähtikuvio.

Mistä materiaalista veistos on tehty?

Veistos on tehty kivestä, marmorista. Marmori oli kuvanveistäjä Johannes Takasen lempimateriaali. Jos hän olisi saanut valita, ei hän muunlaisia veistoksia olisi tehnytkään. Takanen oli kuitenkin köyhästä perheestä, eikä hänellä juuri ollut varaa ostaa marmoria. Lyhyen elämänsä aikana hän ehti veistää vain neljä marmoriveistosta.

Miten marmoriveistoksia tehdään? Mitä työkaluja veistämisessä käytetään?

Marmoriveistoksen valmistamisessa on useita vaiheita. Ensin taiteilija luonnostelee veistoksen savesta. Niin kauan kun savi on märkää, sitä voi muovailla, ottaa pois ja laittaa takaisin yhä uudelleen ja uudelleen. Jos taas kivestä veistää liian suuren palan pois, ei sitä saa siihen enää takaisin. Usein kuvanveistäjä tekee myös kipsisen mallin ennen marmoriveistosta. Sitten vasta hän ryhtyy veistämään kiveä. Työkaluja ovat esimerkiksi taltta, vasara, erilaiset neulat ja kaivertimet.

Andromeda on tehty yhdestä kivestä. Kierrä veistos vielä ympäri ja katso veistoksen erilaisia yksityiskohtia; hirviön kitalakea ja kangasta jonka päällä prinsessa istuu. Tällaisen veistoksen tekeminen vaatii paljon taitoa ja se vie aikaa. Johannes Takanen veistikin Andromedaansa monta vuotta. SF